Radar · Morgonkollen

Trump stoppar WHO-stöd: ”Har misslyckats”

Presskonferens om coronaläget med USA:s president Donald Trump.

Mitt under coronapandemin meddelar USA:s president Donald Trump att han instruerat sin regering att, åtminstone tillfälligt, stoppa stödet till Världshälsoorganisationen WHO. FN:s generalsekreterare är kritisk: ”Det är inte rätt tid”, säger han i ett uttalande.

– En granskning ska genomföras för att utvärdera Världshälsoorganisationens roll i att allvarligt felhantera och dölja spridningen av coronaviruset, sa Trump vid sin dagliga presskonferens angående corona under tisdagen.

USA: president meddelade också att han har stora tveksamheter kring om USA:s pengar använts på bästa möjliga sätt inom FN-organet och påstår att om WHO hade skickat experter till Kina så hade coronavirus-utbrottet kunnat stävjas.

Största givare

USA är WHO:s största givare, med omkring 400 miljoner dollar förra året.

– Med utbrottet av covid-19-pandemin så har vi en djup oro om USA:s generositet har använts på bästa möjliga sätt. Sanningen är att WHO misslyckades med att samla in, utvärdera och dela information i god tid på ett transparent sätt, sa Trump under presskonferensen.

Enligt presidenten bidrog WHO:s motstånd mot reserestriktioner mot Kina till att pandemin fick spridning.
FN:s generalsekreterare António Guterres håller med om att WHO:s agerande måste utvärderas. Men först efter att pandemin är över.

I ett uttalande riktar han indirekt kritik mot USA, utan att nämna dess besked, genom att säga att WHO behöver stöd nu och att det är absolut kritiskt för att världens länder ska vinna kriget mot covid-19.

”Det är heller inte rätt tid att minska resurserna för WHO:s verksamhet eller någon annan humanitär organisation i kampen mot viruset”, skriver Guterres.

Pekar ut syndabock

Trump har fått kritik på hemmaplan för att inledningsvis inte ha tagit pandemin på allvar. Attacken mot WHO ses av en del som ett sätt att peka ut en annan syndabock, samtidigt som han lyfter fram sina egna insatser för att begränsa spridningen av coronaviruset.

Tisdagens presskonferens visade inledningsvis upp en något mer nedtonad president än dagen innan. Då delade Trump en reklamfilm om sina insatser för att stoppa pandemin och gick i klinch med journalister på plats.

CNN beskrev den presskonferensen som ”urspårad”.
Nu tillät sig Trump till och med att visa ett uns av sårbarhet.

– Den läskigaste dagen i mitt liv var för en månad sedan när jag efter en lång dag av möten fick höra från min grupp att vi skulle behöva 140 000 respiratorer, som vi hade brist på, sa presidenten då, innan han gjorde en lång utläggning pm de insatser som gjorts för att få fram utrustningen.

Backade om makt

Trump backade också delvis från sina påståenden om att presidentens befogenhet är total, genom att säga att det är upp till respektive guvernör att fatta beslut om när självkarantänen kan släppas.

– Det finns många delstater som är i en jättebra situation, de skulle kunna öppna nu, sa presidenten men påpekade att för andra kan det ta betydligt längre tid.

Han uppgav att han kommer att prata med landets alla guvernörer inom en dag eller två.
–Hälsa och liv är nummer ett.

Helt problemfri blev dock inte presskonferensen när frågorna från journalisterna började hagla. Vid ett tillfälle hotade Donald Trump med att lämna podiet om en reporter inte höll tyst.