Radar · Politik

Labour-tjänstemän jobbade för valförlust

I december 2019 förlorade Labour förlorade stort och Jeremy Corbyn meddelade sin avgång.

Tjänstemän i Labour arbetade aktivt för en valförlust 2017. Det avslöjas i dokument som tidningen Independent tagit del av. Nu tillsätter den nyvalda partiledaren Keir Starmer en oberoende utredning.

I juni 2017 förlorade Labour det brittiska parlamentsvalet. Men Tories misslyckades med att vinna egen majoritet efter en stark spurt av Labour och den vänsterinriktade partiledaren Jeremy Corbyn stärkte sin position. Enligt ett 860 sidor långt dokument skedde detta trots att personer med viktiga funktioner i partiorganisationen aktivt arbetat för att partiet skulle misslyckas, i syfte att tvinga bort Corbyn.

Dokumentet innehåller en stor mängd mejl och WhatsApp-meddelanden. Enligt rapporten som togs fram under Jeremy Corbyns sista tid som partiledare visar de hur tjänstemännens obstruerande bidrog till en lång rad misstag, inte minst i hanteringen av antisemitism i partiet.

Under måndagen meddelade Keir Starmer, som efterträdde Corbyn som partiledare för en dryg vecka sedan, att en oberoende utredning omedelbart ska undersöka vad sin skett.