Radar · Nyheter

EU-kommissionen vill att länder öppnar stegvis

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (till vänster) och permanente rådsordföranden Charles Michel (till höger) laddar för att presentera en strategi för hur EU-länderna ska återgå till det normala igen.

Öppna steg för steg och på vetenskaplig grund, manar EU-kommissionen i sin strategi för hur medlemsländerna ska återvända till det normala igen. ”Men det här är inte en signal om att åtgärderna kan lyftas från och med nu”, varnar ordförande Ursula von der Leyen.

Onsdagens normaliseringsstrategi innehåller ramar för hur de 27 EU-länderna borde göra när man nu ska försöka öppna sina samhällen igen.

Och det måste göras på olika sätt, i olika takt, i olika länder, betonas från kommissionen.

Myndigheterna måste noga överväga när det är läge att lyfta restriktionerna. Det finns inte en gemensam lösning som passar alla, säger ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Rent allmänt rekommenderar vi åtgärder steg för steg, säger von der Leyen.
Samtidigt meddelar hon att en givarkonferens ska hållas den 4 maj för att samla pengar i jakten på ett vaccin mot coronaviruset.

I kommissionens plan konstateras bland annat att all normalisering måste bygga på vetenskapliga bevis på minskande smittspridning.

Medlemsländerna bör sedan använda sig av appar för att få överblick på smittspridningen, införa storskaligt testande och utöka kapaciteten i sina vårdsystem i väntan på att ett vaccin kan finnas på plats.