Radar · Miljö

Regnskog lika stor som 23 Manhattan skövlad i augusti

Brand på en mark som nyligen skövlats av jordbrukare i närheten av Novo Progresso i delstaten Pará i Brasilien.

Skövlingen och bränderna i Amazonas fortsätter att ligga på alarmerande nivåer. Det visar nya siffror från det brasilianska rymdinstitutet INPE.

I augusti 2019 täcktes miljonstaden Rio de janeiro av rök från bränder mer än tusen mil därifrån.

”Askan från miljontals träd faller över staden. Så sker mötet mellan det Brasilien som vi anser är civiliserat och det som vi bränner upp för att civilisera”, skrev en av invånarna i sociala medier och bilder på brinnande regnskog kablades ut över hela världen.

Den här sommaren har den internationella medierapporteringen istället kretsat kring rekordstora bränder i Kalifornien, där invånarna i San Fransisco fått se himlen förmörkas.

"En reflektion av regeringens politik"

Men också i Amazonas, har bränder och avskogning blossat upp på nivåer som ligger långt över det normala, enligt INPE, som är den brasilianska myndighet som övervakar bränderna via ett satellitsystem.

I augusti skövlades 1.359 kvadratkilometer – en area stor som 23 manhattan, en yta som förvisso var lägre än samma period 2019 – men som annars är högre än de senaste fem åren. Siffror som den brasilianska nyhetssajten G1 var först att rapporterar om.

Även bränderna är på oroväckande nivåer. Antalet upptäckta brandpunkter det här året, fram till och med den 10 september är 6 procent fler än rekordåret 2020. Siffror som fått miljöorganisationer i landet att åter igen rikta skarp kritik mot regeringen.

– De här siffrorna är en reflektion av regeringens politik och deras ineffektiva åtgärder för att förhindra förstörelsen, säger Romulo Batista från Greenpeace i ett uttalande.

Siffrorna som anges gäller de delar av Amazonas som ryms i Brasilien.

Läs mer i Syre:

Regnskogen i Amazonas torkar ut varnar NASA, Syre 11 november 2019.