Radar · Morgonkollen

Över 30 döda i USA:s skogsbränder

Los Angeles borgmästare Eric Garcetti.

Minst 33 personer rapporteras ha mist livet i de pågående bränderna längs USA:s västkust, 25 av dem bara under förra veckan. President Donald Trump antyder att bränderna har orsakats av dåligt skötta skogar, något som får Los Angeles borgmästare att gå i taket.

Utöver alla omkomna är det många människor som är anmälda som försvunna.

Los Angeles borgmästare Eric Garcetti anklagar president Donald Trump för att förneka hur klimatförändringar har bidragit till den katastrofala situation som råder.

– Det här är klimatförändring och det är en regering som stoppar huvudet i sanden, säger Garcetti till CNN.

Under måndagen ska president Trump träffa chefer inom räddningstjänsten i Kalifornien, där nära två miljoner hektar mark redan har brunnit – ett årsrekord med nästan fyra månader kvar på brandsäsongen.

Tump har inte pratat nämnvärt om årets bränder, men under ett kampanjmöte i Nevada på söndagen antydde presidenten att bränderna orsakas av illa skött skogsförvaltning.

LA-borgmästaren Garcetti säger att det är en förolämpning mot alla som bor i Kalifornien.

– Prata med en brandman om du inte tror att klimatförändringar är något verkligt, säger han.

– Vi behöver verkliga åtgärder. Vi måste minska de koldioxidutsläpp som vi har. Och vi måste se till att vi kan hantera vatten. Det handlar inte om skogsförvaltning eller krattning, fortsätter Garcetti.

I Oregon har svalare väder och minskade vindstyrkor förbättrat förhållandena för de som bekämpar bränderna. I flera kommuner har evakueringsvarningarna tagits bort, men myndigheterna uppmanar fortsatt invånarna att vara vaksamma.