Radar · Mänskliga rättigheter

Namninsamling efter att polis släpade man ur tåg i Malmö

En insats av polisen på tåget i Hyllie har väckt ilska.

En video med en man som till synes utan anledning släpas av ett tåg i Malmö av polis har väckt starka känslor. Mannen hävdar att det bara handlar om hans hudfärg. Nu har en namninsamling startat som kräver att poliserna utreds.

Situationen uppstod när tåget från Köpenhamn stod på perrongen vid stationen Hyllie i västra Malmö.

I videon som fått stor spridning syns en argumentation mellan en passagerare och gränspolisen i samband med en id-kontroll. Polisen ber bland annat mannen följa med av tåget. Passageraren ifrågasätter detta och ber polisen berätta varför han måste gå av tåget.

Situationen slutar med att passageraren blir släpad av tåget av två poliser. Händelsen har anmälts av både polisen och passageraren.

"Måste ha en anledning"

Passageraren, en man i 40-årsåldern, bor i Malmö och arbetar i Köpenhamn. Han har pendlat sträckan, två gånger per dag, i tio år.

Till Kvällsposten säger mannen att han under åren blivit kontrollerad av polis många gånger samt att han tror att det beror på hans hudfärg.

– Det är inte min skyldighet att följa med en polis ut bara för att han säger det. Han måste ha en grund, en anledning. Ska alla mörkhyade människor i tåget följa med utan grund? säger mannen till Kvällsposten.

Ewa Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd, säger till SVT Nyheter Skåne att polisen på tåget blev misstänksam mot en väska. För att undvika att tåget skulle bli försenat ville polisen göra en så kallad fördjupad kontroll, vilket innebär att man går av tåget och utför kontrollen.

– Beslutet om en fördjupad kontroll var fattat och därför lyfts han mot utgången, då blir han gripen och senare anmäld för våldsamt motstånd, säger Ewa Gun Westford till SVT.

Hon säger att utredningen får visa vad som gjorde poliserna misstänksamma och om de gjort något fel.

Kräver utredning

En namninsamling har nu startats av en släkting till mannen, som kräver att poliserna ber om ursäkt och att de utreds för tjänstefel.

På måndagsförmiddagen har insamlingen nästan 11 000 underskrifter.