Radar · Politik

Budget: Mer till sänkta skatter än till klimatet

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Isabella Lövin kallar den kommande budgeten för en grön rivstart.

En gamechanger för klimatarbetet. Så beskriver Miljöpartiet nära 10 miljarder kronor i klimatsatsningar för nästa år. Men summan är lägre än för de skattesänkningar som tidigare presenterats.

Orden var stora när Miljöpartiets båda språkrör på måndagsförmiddagen presenterade miljö- och klimatsatsningarna i den kommande statsbudgeten.

– Det här är ett startskott för en grön rivstart som kan fortplanta sig i resten av världen, säger Isabella Lövin.

– Det är inte bara den största budgeten vi presenterat, det är också den grönaste. Nu blir det åka av, säger Per Bolund.

Bland satsningarna för nästa år finns 500 miljoner till ökat järnvägsunderhåll, 900 miljoner kronor till upprustning och energieffektivisering av hyresrätter och 2 miljarder till kollektivtrafiken för att kompensera för tappade intäkter under coronakrisen.

Utöver klimatsatsningar finns också 1,6 miljarder till våtmarker, skötsel av skyddad natur och annan naturvård. 350 miljoner satsas på att sanera hav.

– Det finns dumpade gifter över hela Sverige. Det är tickande bomber som måste desarmeras, säger Isabella Lövin.

Det ska bli mer lönsamt att köpa en bil med lägre koldioxidutsläpp jämfört med en bil med högre genom att det så kallade bonus-malussystemet skärps. Samtidigt ska mer biobränsle blandas in i bensin, diesel och flygbränslen. Därmed kommer Sverige klara att minska utsläppen från transporter till 2030 med 70 procent som man tidigare beslutat, enligt Isabella Lövin.

– Vi kommer att nå våra klimatmål för transportsektorn, säger hon.

Gröna kreditgarantier

Utöver de 9,7 miljarderna i ökade anslag finns också statliga kreditgarantier för företag som vill göra miljö– och klimatinvesteringar, meddelade regeringen i fredags. Under de kommande tre åren ska staten vara garant för lån på upp till 50 miljarder kronor.

Både Liberalerna och Miljöpartiet har drivit på i budgetförhandlingarna för gröna kreditgarantier.

– Som liberaler är vi skeptiska till att gå in från staten och betala privata bolag för stora investeringar, men att däremot ta en del av risken kan hjälpa till att få hjulen att börja snurra, sa Joar Forssell (L), klimatpolitisk talesperson till Syre under förhandlingarna.

För att möta coronakrisen blir budgeten som helhet den största någonsin. Av det som framkommit så här långt läggs nästa år 19,7 miljarder på välfärden, vilket varit Socialdemokraternas främsta prioritering.  13,5 miljarder satsas på sänkta inkomstskatter som Centerpartiet och Liberalerna drivit på för.

Förra veckans besked innebar skattesänkningar på runt 1500 kronor om året för en heltidsarbetande medelinkomsttagare under nästa år och runt 3000 kronor. 2023 är tanken att skatten sänks ytterligare och blir 3000 kronor om året för en medelinkomsttagare.