Radar · Utrikes

Grekland köper franska vapen för miljarder

Under konflikten mellan Turkiet och Grekland runt Medelhavet höll Frankrike flera militärövningar tillsammans med Grekland.

Greklands försvarsutgifter hör till en de högsta i Europa, 2.4 procent av BNP, och trots att coronapandemin slagit hårt mot landets turistindustri köper Grekland nya vapen för miljarder av Frankrike

I lördags tillkännagav den konservativa grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis att Grekland köper vapen för miljarder av Frankrike. Bland annat 18 Rafale-stridsflygplan, fyra franska marinfregatter med marinhelikoptrar och ett stort utbud av antitankvapen, torpeder och missiler. Franska företag ska även uppgradera fyra grekiska fregatter.

Grekland ska även rekrytera nya 15 000 fler soldater till försvaret.

I EU är Grekland det land som har högst försvarsutgifter av BNP, 2,4 procent. (Högst utgifter i Europa har Ryssland, 3,9 procent, Ukraina 3.8, Turkiet2.5.)

Att Frankrike fick ordern är inge överraskning enligt fler bedömare. Frankrike var en av de ivrigaste kritikerna inom EU mot Turkiet i konflikten mellan Grekland och Turkiet. Där president Emmanuel Macron
uppmanade EU att enas över Turkiets ”oacceptabla” uppträdande i medelhavet.

I torsdag hölls ett så kallat Med7-toppmöte (med Italien, Spanien, Portugal, Grekland, Malta och Cypern) i den korsikanska staden Ajaccio.

– Vi upprepar vårt fulla stöd till Cypern och Grekland vid upprepade hot mot Turkiets suveränitet och aggressiva åtgärder, skriver tidningen Greek City Times.

På olika sidor i flera konflikter

På lördag svarade Turkiets president Erdoğan och kritiserade Frankrike för en nykolonial politik i regionen. Han gick till attack direkt mot den franska presidenten:

– Macron, det här är inte det sista problemet du har med mig. Du känner inte till historian. Du känner inte ens Frankrikes egen historia. Rör inte med mig. Rör inte med Turkiet.

Frankrike och Turkiet befinner sig också på olika sidor i inbördeskriget i Libyen, delvis i en kamp om ekonomiska tillgångar i form av olja och gas.

Björn Danielsson

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV