Radar · Morgonkollen

USA svänger – vill förlänga kärnvapenavtal

En interkontinental ballistisk robot skjuts upp i Ryssland.

USA uppger att landet ”i princip” är överens med Ryssland om att förlänga nedrustningsavtalet Nya Start. Från rysk sida motsätter man sig dock de amerikanska kraven för en förlängning.

Avtalet Nya Start löper ut i februari nästa år och den stora stötestenen för en förlängning har varit USA:s krav på kinesiskt deltagande.

Det har inte blivit verklighet, men USA uppger nu – tre veckor före presidentvalet – att de ändå är redo för en förlängning.

– Vi är villiga att förlänga Nya Start för en period förutsatt att de (Ryssland) i utbyte går med på att begränsa – frysa – sin kärnvapenarsenal, säger Marshall Billingslea, USA:s sändebud för vapenkontroll.

– Vi tror att det finns en överenskommelse i princip på högsta nivå inom våra respektive regeringar. Vi är redo att få till ett avtal, vi kan få till det i morgon.

Sista kvarvarande avtalet

Hans ryske motpart, vice utrikesminister Sergei Ryabkov svarar dock att USA:s förbehåll inte kan accepteras.

– Om amerikanerna går med på skrivelserna i det dokument so vi har lämnat över kan vi nå ett avtal i morgon. Men med så många ändringar kan jag inte förstå vad våra kollegor i Washington baserar sina teorier på, säger han till den Moskvatrogna nyhetsbyrån RIA Novosti.

Bilaterala Nya Start är det sista kvarvarande kärnvapenavtalet mellan länderna och reglerar USA:s och Rysslands nedrustning. Det skrevs 2010 under av presidenterna Obama och Medvedev och syftar till att bygga transparens, reglera inspektioner och lösa upp knutpunkter.

Kina: Inte rimligt

Enligt Sipris data har USA i nuläget 5 800 stridsspetsar, en siffra strax under Rysslands 6 375 stycken. Kina har 320 men har uttryckt ambitioner om att bygga ut sin arsenal.

I september skrev USA:s försvarshögkvarter Pentagon i en rapport till kongressen att Kina väntas fördubbla antalet kärnvapenstridsspetsar de kommande tio åren och att landet snart har kapacitet att genomföra kärnvapenattacker från luft, hav och land, en så kallad nukleär triad.

Kinas sändebud för vapenkontroll, Li Song, skriver efter de senaste uppgifterna på Twitter att det inte är rimligt att kräva att Kina ska delta i nedrustningssamtalen: ”Det finns bara de två största kärnvapenarsenalerna på jorden. Inte tre”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV