Radar · Miljö

Naturskyddsföreningen: Världsbanken leder länder i fossilberoende

Klimatstrejk i Lagos, Nigeria 2019, i samband med Fridays For Future, 2019.

Länder som redan är hårt utsatta för klimatförändringar leds in i fossilberoende av Världsbanken. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen, där Världsbanksgruppens stöd till Nigeria, Moçambique och Myanmar har granskats.

Naturskyddsföreningen, SNF, och organisationen Recourse har tillsammans granskat Världsbankgruppens stöd till energisektorn i de tre länderna.

Enligt rapporten bidrar stödet till att låsa in länderna i beroende av fossila bränslen och gör det därmed svårare för dem att leva upp till Parisavtalet.

– Världen står inför en klimatkris som drabbar många fattiga länder hårt. Trots det går Världsbankens stöd till investeringar i fossila bränslen vilket innebär att länder låses in i fossilberoende, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Nigeria, Moçambique och Myanmar är redan hårt utsatta för klimatförändringar och en stor del av befolkningen i dessa länder saknar tillgång till elektricitet.

Alla tre länderna har stora, outvecklade sol- och vindresurser samtidigt som förnybar teknik är tillgänglig och konkurrenskraftig med fossila bränslen. Trots detta väljer Världsbanksgruppen att prioritera stöd till fossila bränslen framför förnybar energi.

I Moçambique, till exempel,  finansieras fossila bränslen 16 gånger mer än förnybar energi, enligt rapporten. Tillsammans med andra typer av stöd har detta varit en bidragande faktor till att Moçambique idag är på väg att bli en av världens största kolexportörer.

Lever inte upp till sitt uppdrag

Världsbanksgruppen består av fem internationella organisationer med uppdrag att öka människors tillgång till energi och begränsa klimatförändringar i länder med utbredd fattigdom. Men rapporten ”Assessing the World Bank’s contributions to Climate Goals and Energy Access: Nigeria, Mozambique and Myanmar”, visar att Världsbankens stöd i stället bidrar till raka motsatsen.

– I alla tre länderna fokuserar Världsbanksgruppen på utvecklingen av fossilgas. Det inte bara driver på klimatförändringarna utan är också ett dyrt energislag för människor som lever i fattigdom, säger Karin Lexén.

Naturskyddsföreningar uppmanar nu Världsbanksgruppen att sluta ge stöd till fossilt bränsle och i stället skala upp sin finansiering till förnybara, småskaliga energilösningar.

– Det är det snabbaste och billigaste sättet att öka tillgången till energi för människor som idag lever i fattigdom, säger Karin Lexén.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV