Radar · Morgonkollen

Miljardstöd ska ge u-länder vaccin

 Foto: Världsbanken hjälper u-länder att få kommande vaccin mot covid-19.

Världsbanken har godkänt ett stöd på 12 miljarder dollar för att finansiera inköp och distribution av vaccin mot covid-19 i utvecklingsländer.

Pengarna, som motsvarar drygt 106 miljarder kronor, tros räcka för att testa, vaccinera och behandla en miljard människor.

Enligt Världsbanken är stödet en del av ett större paket på uppemot 160 miljarder dollar som fram till juni nästa år ska delas ut i stöd mot coronapandemin.

”Det här stödpaketet skickar en signal till forskningsvärlden och läkemedelsindustrin att även invånare i utvecklingsländerna har behov av säkert och effektivt vaccin mot covid-19”, skriver Världsbankschefen David Malpass i ett uttalande.

”Det (paketet) kommer också att ge tillgång till finansiering och teknisk hjälp så att länderna kan förbereda sig inför en utbredd distribution av vaccinet, koordinerat med internationella samarbetspartners.”

I en intervju med franska Le Figaro säger Malpass att det är nödvändigt att agera nu, innan ett vaccin finns klart, då distributionen kan bli komplicerad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV