Radar · Inrikes

M backar om slopad prideflagga

Prideflaggan.

Moderaterna i Hörby backar. De står inte längre bakom att stoppa regnbågsflaggan från att hissas utanför kommunhuset.  Under dagen har organisationer som Svenska kyrkan protesterat mot kommunstyrelsens beslut.

”Vi som företräder Moderaterna i Hörby står helhjärtat bakom partiets värderingar. Ärendet har gällt vilka principer som ska gälla för kommunens flaggning. Vår avsikt har aldrig varit att stoppa användningen av regnbågsflaggan. Därför backar vi från det beslutet, och kommer inte rösta för förslaget i kommunfullmäktige”, skriver Moderaterna i Hörby på Facebook, vilket Skånska Dagbladet uppmärksammat.

Därmed ser Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och SPI Välfärden (tidigare Sveriges pensionärers intresseparti), ut att förlora när kommunen ska rösta om ny flaggpolicy i kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsen i Hörby, som leds av SD i samarbete med Moderaterna, KD och SPI Välfärden, klubbade i måndags en ny flaggpolicy: Endast svenska flaggan och Hörbyflaggan får hissas i kommunala verksamheter – alltså inte den så kallade prideflaggan eller minoritetsflaggor.

Under onsdagen hölls en demonstration utanför kommunhuset för att protestera mot beslutet.

– Det är en dålig signal. Pride står för mångfald och det är väldigt viktigt, säger Marie Bergström, en av demonstranterna, till SVT Skåne .

Svenska kyrkan i Hörby, som ligger mitt emot kommunhuset, har i protest hissat sin egen regnbågsflagga. Men kyrkoherden Olof Sandström framhåller att det inte är riktat mot kommunen.

– Vi flaggar inte med den för att vi vill göra det mot kommunen utan vi flaggar för de värden prideflaggan står för, säger Sandström till SVT.