Glöd · Ledare

För Amazons ägare är jorden en privat ramp ut i rymden

Nu etableras det globala företagskonglomeratet Amazon i Sverige. Internationellt talar statsvetare och marknadsekonomer om Amazon som ett uttryck för kapitalismens slut, men mer i termer av jordens undergång än i marxistisk bemärkelse. 

Det är en rimlig analys. 

I Amazons värld, Dokument utifrån på SVTPlay, ges en inblick i företagets affärsmodell. Den beskrivs bäst i termer av total ignorans inför människors rättigheter och jordens överlevnad. 

Inom loppet av ett par decennier har Amazon utvecklats från en digital handelssajt för böcker till en global distributör och tillverkare av allehanda varor, med hjälp av algoritmer och artificiell intelligens. 

Företaget skapar och övertar sektor efter sektor; banktjänster, vårdtjänster, läkemedel, försäkringar, livsmedels- och detaljhandel, press och media. Genom tusentals produkter placerar det avlyssningsenheter i våra hem, utan vår vetskap alla gånger. Det senare är företaget i och för sig inte ensamt om. 

Det som däremot utmärker Amazons affärsmodell  är att det istället för att anställa egna arbetare nästan bara anlitar bemanningsföretag. Undantaget är chefstjänster och jurister, som i princip ges obegränsade resurser för att bekämpa fackförbund och konsumentföreningar, lagar om handel och beskattning. 

För att få en glimt av vad som väntar kan vi rikta blicken söderöver eller västerut. Av bara farten kör Amazon över arbetsrätten i europeiska länder och slipper undan USA:s berömda antitrustlag mot monopol, trots Trumps protester. Med utpressningsliknande metoder lyckas företaget skattebefrias i flera avseenden, trots att det i gengäld ger lokal ödeläggelse, miljöproblem och arbetsrättslig kris.

Kan den svenska modellen stå emot världens mäktigaste företag som lagt en hel supermakt under stöveln?

I Sverige har en ingenjör redan sparkats från Amazon Web services av ”personliga skäl”, efter omständigheter som inkluderar hans brutna fot och kritik mot företagets arbetsmiljö. Och regeringen har i tidigt skede fått smaka på företagets fräcka krav om skattelättnader. 

Det lär inte dröja innan Amazon slår ut lokala aktörer även här och vinner offentliga upphandlingar i landets liberaliserade sektorer. Det är sannolikt att Säpo och Must lockas anlita dess molntjänster, precis som CIA gör i USA sedan Obama för några år sen gav företaget sin fulla välsignelse.

På nyspråk lyder Amazons mantra ”konsumenten i fokus” men i praktiken tar företaget inte ansvar för något, inte ens när livsfarliga produkter levererats till barn. Allt som går snett skylls på underleverantörer eller hänvisas till framtidens nota, i synnerhet klimatet.

Amazon släpper ut mer koldioxid än hela nationer, Schweiz passerades härom året. Green America och Greenpeace har avslöjat att företagets enorma mängder data lagras med bara 12 procent förnyelsebar energi, liksom att företagets metod, att leverera allt överallt i enskilda paket, ger 35 gånger högre koldioxidutsläpp än traditionell handel.

Samtidigt sponsrar Amazons ägare Jeff Bezos, världens nu rikaste man, klimatförnekande tankesmedjor som Competitive Enterprise Institute och spenderar miljarder på privata rymdprojekt. Redan när han 1994 grundade Amazon siktade han mot stjärnorn, inspirerad av Star Trek och övertygad om att data, inte kunskap och teknik som vissa inbillat sig, är nyckeln till framgång. 

För Bezos, en postkapitalistisk teknikmiljardär med globala monopol och full ansvarsfrihet, är jorden blott en ramp ut i rymden. Amazon är hans verktyg för världsherravälde, men målet är kolonisering av kosmos. 
Och alla vi andra? Ska vi foga oss inför mörkret vid tidens ände, eller göra uppror? 

Liten_friluftsskola är ett fint instagramkonto om återförvildning och vildmarksliv i Risveden.

Länsstyrelsen pågående utrotning av sydsamisk kultur i Västerbottens län, som Sametingets ledamot Marie Persson Njajta berättar om i sociala medier.