Radar · Mänskliga rättigheter

FN:s människorättsråd nobbar Saudiarabien

Kung Salman talade till FN:s generalförsamling i september.

Saudiarabien får inte bli medlem i FN:s människorättsråd. Däremot väljs bland andra Kina, Ryssland och Kuba in för en treårsperiod.

Från människorättsgrupper hörs hyllningar till att Saudiarabien får nobben, i vad som ses som landets försök att förbättra sin framtoning internationellt.

”Det enda landet som inte väljs in, bortvalt av en majoritet i FN. Kungadömet skördar vad det förtjänar för sina allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott utomlands”, twittrar Bruno Stagno vid Human Rights Watch (HRW).

Femton av 47 platser skulle tillsättas i rådet, som tidigare kritiserats av människorättsorganisationer och USA för att ha tagit in länder som anklagas för brott mot just mänskliga rättigheter.

I det omstridda röstningsförfarandet kan länder sluta avtal och komma överens om vilka som ska få komma med, och många röster har höjts för att systemet för inval ska ändras i framtiden.

Saudiarabien, som fick 90 röster, var det enda landet i omröstningen som inte valdes in.

Alla 193 medlemsländer i FN kunde rösta i frågan. Kina fick 139 röster, betydligt färre än de 180 landet fick när det valdes in senast 2016. Pakistan och Uzbekistan fick 169 röster vardera och Nepal 150.