Radar · Mänskliga rättigheter

FN:s människorättsråd nobbar Saudiarabien

Kung Salman talade till FN:s generalförsamling i september.

Saudiarabien får inte bli medlem i FN:s människorättsråd. Däremot väljs bland andra Kina, Ryssland och Kuba in för en treårsperiod.

Från människorättsgrupper hörs hyllningar till att Saudiarabien får nobben, i vad som ses som landets försök att förbättra sin framtoning internationellt.

”Det enda landet som inte väljs in, bortvalt av en majoritet i FN. Kungadömet skördar vad det förtjänar för sina allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott utomlands”, twittrar Bruno Stagno vid Human Rights Watch (HRW).

Femton av 47 platser skulle tillsättas i rådet, som tidigare kritiserats av människorättsorganisationer och USA för att ha tagit in länder som anklagas för brott mot just mänskliga rättigheter.

I det omstridda röstningsförfarandet kan länder sluta avtal och komma överens om vilka som ska få komma med, och många röster har höjts för att systemet för inval ska ändras i framtiden.

Saudiarabien, som fick 90 röster, var det enda landet i omröstningen som inte valdes in.

Alla 193 medlemsländer i FN kunde rösta i frågan. Kina fick 139 röster, betydligt färre än de 180 landet fick när det valdes in senast 2016. Pakistan och Uzbekistan fick 169 röster vardera och Nepal 150.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV