Radar · Miljö

Årets Miljöhjälte 2020 – här är alla nominerade

Elin Röös har nominerats till Årets miljöhjälte i kategorin ekologiska fotavtryck och klimat.

Matforskaren Elin Röös, miljömedvetna influensern Therése Zätterqvist och Fältbiologerna är bland de åtta som nominerats till Årets Miljöhjälte 2020. Förra året vann Pella Thiel och Greta Thunberg, bland andra.

Nu har WWF tillkännagett vilka som är nominerade till Årets Miljöhjälte 2020, i tre klasser: biologisk mångfald, ekologiska fotavtryck och klimat, samt Årets unga miljöhjälte.

Den 23 oktober ska priset delas ut, i år blir det för första gången en digital ceremoni.

Här är alla nominerade
Kategorin biologisk mångfald:
Anders Wirdheim, journalist och fågelexpert, Halmstad
För att han är en sann folkbildare som sprider information om fåglar och fågelskydd på ett pedagogiskt och klart sätt. 
Floraväktarna (riks), Uppsala 
För att de ordnar kurser och exkursioner runt om i Sverige för att sprida kunskapen om hotade växter. Sammanställningar av det ideella nätverket Floraväktarnas inventeringsarbete för kärlväxter är ett viktigt underlag för rödlistan i Sverige. 
Moa Pettersson, biolog, Kattarp (Skåne) och Halmstad
För att hon delar med sig av sina omfattande kunskaper om biologisk mångfald på ett frikostigt och inspirerande sätt. Är bland annat talesperson för Biologiska mångfaldens dag.

Ekologiska fotavtryck/klimat:
Therese Zätterqvist, Stockholm:
För att hon går före och inspirerar sin stora skara främst yngre följare att agera för och leva ett mer hållbart liv.
Elin Röös, Uppsala:
För att hon har gått långt utanför vad som krävs av en forskare för att driva frågan om matens miljöpåverkan, och är en mästare på att formulera sig så att alla förstår. 
Våra barns klimat, Stockholm (tidigare Föräldravrålet)
För att de driver klimatfrågan för barnen på ett imponerande vis, är aktiva i debatter och driver kampanjer för ett större och starkare fokus på den viktiga klimatfrågan.

Årets Unga Miljöhjälte:
Gustaf Zachrisson
För hans mission att sätta fokus på den oersättliga biologiska mångfalden. Har bland annat grundat det svenska ungdomsnätverket för biologisk mångfald.
Fältbiologerna (riks)
För att organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 och 25 år att uppleva, skydda och kämpa för miljön och naturen.

Greta Thunberg blev Årets unga miljöhjälte förra året
Greta Thunberg blev Årets unga miljöhjälte förra året. Foto: Jessica Gow/TT

Det prestigefyllda priset har tidigare vunnits av bland andra klimataktivisten Greta Thunberg, skogsskyddaren Sebastian Kirppu och influensern och författaren Underbara Clara Lidberg, ”Underbara Clara”.

Läs de fullständiga motiveringarna hos WWF.