Glöd · Debatt

”Rädda biologisk mångfald – bekämpa lupinen”

Den vackraste invasion man kan se? Lupinerna konkurrerar ut andra växter, och därför manar Tove Lönneborg till kamp mot dem.

Snart kan vi se de färgsprakande lupinerna breda ut sig i vägkanter och i trädgårdar. Många tycker den är vacker men egentligen är den ett hot mot tjärblomster, blåklocka och många andra av våra inhemska ängsväxter. Den är en invasiv art som ohämmat sprider sig och konkurrerar ut andra växter. Därför uppmanar Fältbiologerna att, den sjätte juni, på Sveriges nationaldag, ge sig ut för att bekämpa blomsterlupinen

Invasiva arter, inklusive blomsterlupinen, ett av de största hoten mot biologisk mångfald och därför behöver vi nu hjälpas åt för att bromsa dess expansion. Den stora lupinbekämpardagen bara växer och växer och förhoppningsvis kan även kommuner och länsstyrelser börja arbeta för att minska spridningen.  

Förutom att lupinen tar upp plats för övriga växter binder den kväve och gör marken mer näringsrik vilket gör att många växter inte trivs. Även bin och andra pollinerare riskerar drabbas när det finns allt färre växter att livnära sig på. Lupinen gör alltså stor skada och har fått starkt fäste i Sverige. 

Även om lupinen spridit sig i landet kan vi tillsammans bekämpa den. Därför uppmanar vi alla, var och en för sig, att ge sig ut för att bekämpa lupinen eller någon annan invasiv art. Klipp, slå eller är gräv upp lupinerna med rötterna men kasta sedan resterna i brännbart för att inte riskera fortsatt spridning, för visst är lupinen vacker men biologisk mångfald är vackrare.

(Obs, självklart uppmanar vi folk att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Stanna hemma om du är sjuk, vistas inte för många tillsammans och håll avstånd, så kan vi minska spridningen av både lupiner och cororonavirus.)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV