Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens nyheter. En grupp forskare vid University of Reading i Storbritannien har kommit fram till att provsprängningarna av kärnvapen under kalla kriget kan ha påverkat nederbörden på platser flera hundra mil från testområdena. I Venezuela kommer en fängelsechef och fem soldater åtalas för en massaker i ett fängelse där 47 fångar dödades tidigare denna månad.  I Spanien rapporterar myndigheterna att fem procent av Spaniens befolkning har smittats med coronaviruset enligt beräkningar – landet är ett av de värst drabbade av pandemin.

"De äldsta böcker är fortfarande helt nyutkomna för dem som inte har läst dem." – Samuel Butler (1835–1902), brittisk författare.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det Teckenspråkets dag. Den 14 maj år 1981 blev teckenspråket nämligen officiellt erkänt av riksdagen som dövas modersmål. Sverige var det första landet i världen som erkände språket.
I dag firas också Rumpans dag.

DET HÄNDE DÅ

För 55 år sedan, 1965, sprängde Kina sin andra atombomb. 1964 hade Kina skaffat kärnvapen som följd av konflikten med Sovjetunionen. Kineserna litade inte längre på att Sovjet skulle ställa upp vid ett anfall från USA. Senare offentliggjorde den amerikanska atomenergikommissionen hur många provsprängningar som dittills gjorts. USA hade svarat för 337, Sovjetunionen 127, Storbritannien 24, Frankrike fem och Kina två.

För 110 år sedan, 1910, dömdes Johan Alfred Andersson-Ander till döden för rånmord på en växelkontorskassör i Stockholm. Några dagar efter dådet greps förövaren och polisen hittade blodiga sedlar i det hotellrum han bott i. Andersson-Ander avrättades senare på Långholmen som den sista att expedieras i Sverige och den ende som giljotinerats.

78 000...

…personer blev hemlösa, 900 människor dödades och 25 000 hus lades i ruiner när Nazityskland terrorbombade Rotterdam, för 80 år sedan, 1940. Samma kväll lade den nederländska armén ned vapnen inför de nazistiska ockupanterna.