Radar · Migration

Kroatisk polis spraymålar flyktingar vid gränsen

Flyktingar värmer sig i norra Bosnien.

Att kroatisk polis systematiskt misshandlar, förnedrar och torterar flyktingar som försöker ta sig in i landet har länge varit känt. Men de har aldrig tidigare spraymålat flyktingars huvud med kors – något som aktiva organisationer i området nu kan berätta om.

Sedan den så kallade Balkanrutten norrut från Grekland stängdes 2016, har det blivit allt svårare för flyktingar att ta sig vidare. De tvingas till vad som kallas för ”the game” – en livsfarlig lek där de korsar gränser illegalt. Att kalla det för ett spel är en underdrift. Insatsen kan i värsta fall vara livet. I nästan alla omgångar av ”the game” ingår grov, systematisk misshandel från gränspolis.

Kroatisk och ungersk polis är de kanske mest notoriska. Och trots att frågan varit uppe i EU-parlamentet och att EU-kommissionen väl känner till vad som försiggår kan våldet ändå fortgå.

Nu kan organisationer som bevakar våldet berätta om den kroatiska polisens senaste metod: att spraymåla flyktingarnas huvuden med kors. Jack Sapoch, som arbetar med organisationen No Name Kitchen (NNK), en icke-statlig organisation som verkar i staden Velika Kladuša säger till The Guardian: 

– Det är uppenbart att en av de avsedda effekterna av detta beteende är att förödmjuka flyktingar och migranter som försöker korsa gränsen, säger han och fortsätter:

– Såvitt jag ser det finns det två möjliga motiveringar. Antingen använder de kroatiska tjänstemännen bakom dessa handlingar sprayfärg för att identifiera och förödmjuka de som försöker korsa gränsen flera gånger eller så är det, än mer oroande, en taktik de använder för att psykologiskt traumatisera dessa män – av vilka majoriteten är muslimer – med en kristet religiös symbol.

Två olika grupper flyktingar som kom tillbaka till den bosniska småstaden Velika Kladuša den sjätte och sjunde maj uppvisade spår av den här behandlingen. Deras huvuden var, visar bilder som The Guardian tagit del av, sprayade med röd färg. Flyktingarna hade också fått sina mobiltelefoner förstörda och blivit bestulna på övriga ägodelar och pengar.

FN:s flyktingorgan UNHCR är medvetna om våldet och har utövat påtryckningar för att få Kroatien att undersöka anklagelserna, som bygger på väl underbyggda rapporter, rapporterar The Guardian. Men tillbakavisningarna fortsätter bevisligen ändå, enligt Jack Sapoch och hans organisation No Name Kitchen. Mellan september 2019 till januari 2020 rapporterade UNHCR 100 fall av olagliga tillbakavisningar till Bosnien och Serbien, utförda av kroatisk polis.

Kroatiens dåvarande president Kolinda Grabar-Kitarović erkände i somras att polisen ibland tillbakavisar migranter med ett visst tvång. Hon tillbakavisade dock att det skulle vara olagligt eller att övervåld skulle förekomma i samband med de, enligt internationell lag, olagliga tillbakavisningarna.