Radar · Politik

Heta ord om Ungern i EU-debatt

Ungerns premiärminister Viktor Orbán under en debatt i det ungerska parlamentet i Budapest.

Begränsa inte det fria ordet!
Varningen kommer från EU-kommissionen och är direkt riktat till Ungern. Uppgifter om gripanden av regeringskritiker väcker ilska i EU-parlamentet.

EU-kommissionen har fått kritik från flera håll för att ha varit för otydlig och lindrig i sin syn på de utökade befogenheter som Ungerns regering fått under coronakrisen.

När Vera Jourová, kommissionär med ansvar för värderingar och öppenhet, tar till orda i torsdagens EU-parlamentsdebatt om situationen i Ungern, är hon ändå betydligt skarpare än förut.

– Nu mer än någonsin är det viktigt att använda olika medel för att bekämpa desinformation, men begränsa inte det fria ordet, varnar Jourová.

Uttalandet kommer efter allt fler rapporter om gripanden och förhör av personer som anklagas för att sprida desinformation eller falska nyheter om coronasituationen i Ungern.

”Tystandet av kritiska röster har inletts, genom polisinsatser som hotar folk som skriver eller berättar sanningen”, skriver parlamentsledamoten Akos Hadhazy i ett inlägg på Facebook, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den ungerska regeringen är dock fortsatt avvisande.

”Det är uppenbart att det här är en häxjakt, en skenrättegång. Det är vänsterfolk och liberaler som leker politik när kontinenten står inför en av de största kriserna, hälsomässigt och ekonomiskt, som vi sett på ett århundrade”, skriver regeringstalesmannen Zoltan Kovacs på Twitter.