Radar · Politik

Handelsanställda slår fast: SD-politiker får inte vara klubbordförande

Den SD-politiker som tidigare var klubbordförande får inte tillbaka sitt fackliga uppdrag.

Fallet med klubbordföranden som stängdes av för att hen är aktiv i Sverigedemokraterna är avgjort. Du får inte vara klubbordförande i Handelsanställdas förbund och aktiv i Sverigedemokraterna. Det slår Handelsanställdas skiljenämnd fast i en dom.

Det var i februari förra året som Handelsanställdas förbundsstyrelse stängde av klubbordföranden i en skånsk ICA-butik från hens fackliga förtroendeuppdrag. Klubbordföranden hade nämligen ett kommunpolitiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Något som enligt Handels strider mot förbundets stadgar eftersom det rör sig om ”verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål”, uppger Handelsnytt.

Ett beslut som överklagades till Handelsanställdas förbundsråd i maj. Förbundsrådet beslöt att avstängningen står fast. Den avstängde klubbordföranden överklagade även detta beslut till en skiljenämnd, som även den kom fram till att det var rätt att stänga av klubbordföranden. Skiljenämnden bestod av tre ledamöter, där Handels och den avstängde fick utse var sin ledamot och två ledamöter utsåg i sin tur en opartisk ordförande.

– Det känns skönt att vi efter lång tids väntan fått ett beslut som säger att det kan bli lojalitetsproblem och konflikter att ha en aktiv sverigedemokrat som klubbordförande. Nu kan vi agera utifrån den här domen om det skulle uppstå en liknande situation någon annanstans, säger Handels förbundssekreterare Mats Hedgren, till Handelsnytt.

I sitt domslut skriver skiljenämnden, enligt Handelsnytt, att: ”det står i Handels stadgar att förbundet ska verka för jämlikhet, likabehandling, att alla människor har lika värde och att organisationen är feministisk och antirasistisk och att det i Sverigedemokraternas principprogram står att partiet motsätter sig adoption för ensamstående, samkönade par och polyamorösa grupper. I Sverigedemokraternas principprogram står också att islamismens inflytande över det svenska samhället ska motverkas och att invandring från muslimska länder med inslag av fundamentalism bör vara mycket starkt begränsad.”

Åsikter som enligt skiljenämndens ledamöter skiljer sig åt så mycket, mellan Handels och Sverigedemokraterna, att det finns fog för att lojalitetskonflikter kan uppstå i rollen som förtroendevald i förbundet.

Den tidigare klubbordförande ska nu betala över 200 000 kronor till Handels för ombudskostnader.