Radar · Migration

Fransk olivbonde frikänd efter att ha hjälpt flyktingar

Cédric Herrou utanför domstolen i Nice 2017.

Den franska olivodlaren och aktivisten Cédric Herrou har tidigare dömts för att ha hjälpt och underlättat för flyktingar som tagit sig från Italien till Frankrike. Men nu slår högre instans fast att den tidigare domen var fel – och solidaritet är inget brott, skriver Amnesty international.

Cédric Herrou ska, enligt domstolen i Nice 2017, ha förenklat och bidragit till att flyktingar kommit till den franska regionen Breil-sur-Roya från den italienska gränsstaden Ventimiglia. Straffet landade på böter på 3000 euro. Herrou förklarades oskyldig till brott av den franska konstitutionsdomstolen 2018 – men nu kom det sista avgörandet från den högsta domstolen i Lyon (Appeal Court of Lyon).

Cédric Herrou, som har en olivfarm i Roya-dalen i Frankrike precis på gränsen till Italien, har ett flertal gånger sedan 2016 anklagats för att hjälpa flyktingar att ta sig över gränsen genom att köra dem i sin bil, ockupera tågstationen i franska Saint-Dalmas-de-Tende tillsammans med tre andra aktivister och låta flyktingar bo där. Han har flera gånger friats från anklagalserna.

– Målet mot Cédric Herrou är symboliskt för hur solidaritetshandlingar har kriminaliserats i hela Europa, därför kommer betydelsen av dagens beslut att märkas långt bortom denna rättssal, säger Rym Khadhraoui, forskare på Amnesty international.

Herrous handlingar har hyllats och uppmärksammats av både små och stora människorättsorganisationer och nätverk av flyktingaktivister. I oktober 2016 kallade en domare hans agerande under tågstationsockupationen för nobelt och begärde lägre straff.

Det uppmärksammade fallet med Cédric Herrou triggade en lagändring i Frankrike och ett införande av ett humanitärt undantag – men ett av de brott som Herrou stod till svars för i domstolen i Nice står inte med i den ändring som gjordes. Därför kan solidaritet fortfarande kriminaliseras i Frankrike, enligt Amnesty international.

På engelska är rubriceringen av brottet ”facilitating illegal entry” – vilket kan översättas till att ”bidra till illegal inresa”. De flyktingarna Cédric Herrou hjälpt har kommit från länder som Sudan och Eritrea, nationaliteter som i hög utsträckning beviljas skydd inom EU.

Medelhavet och kriminaliseringen av hjälparbetare som räddar liv på flyktingar som försöker korsa havet är den mest kända. Men liknande fall där någon straffats för solidariska handlingar finns över hela Europa: i Frankrike, Bosnien, Grekland och Sverige, för att nämna några länder.