Glöd · Ledare

Varför så tyst kring löftet om cirkulär ekonomi?

I helgen började en lite ovanlig länk spridas i mina sociala flöden på internet. Den var ovanlig på så vis att det var en direktlänk till en nyhet på regeringen.se istället för, som i vanliga fall, en länk till ett eller annat nyhetsmedium som i sin tur rapporterar om nyheten på regeringen.se. Nyheten i fråga lades upp på regeringens hemsida den 9 juli, och har rubriken ”Sverige ställer om till en cirkulär ekonomi”.

Jag vet inte med er, men för mig låter det definitivt som förstasidesmaterial. Löpet på två av våra största kvällstidningar bestod dock senast i går av tips på att bli av med svullna ben samt sju tecken på att du inte tål gluten, så de håller tydligen inte med. 

Nu i skrivande stund, nästan en vecka efter att nyheten kom ut, har jag bara kunnat hitta exakt två texter om detta i stormedia; den ena är en oerhört spydig ledartext i en morgontidning med moderat profil, och den andra är en debattartikel i Aftonbladet, signerad Miljöpartiet. Debattartikeln publicerades 12 juli, och känns lite som ett smådesperat försök att överhuvudtaget sprida utspelet, nu när nyhetssidorna blankt vägrar att plocka upp det. 

Och den extrema mediala tystnaden väcker verkligen stora frågetecken. Varför är det inte en enda redaktion som skrivit något om det här? Även om innehållet i nyheten i sig själv inte innehåller så mycket mer konkret än en vision, så finns det ju faktiskt också en mer utförlig strategi för omställningen till cirkulär ekonomi, som någon skarp journalist borde kunna sätta tänderna i. 

Även om man tycker att det är jättetråkigt att analysera strategier så finns det ju andra vinklar man kan ta. Om man är för en omställning till cirkulär ekonomi, även om man kanske inte tror på så stora ord, så borde man ändå uppmärksamma det rejält, om inte annat för att sätta press på regeringen att göra vad den nu utlovar. Om man är emot cirkulär ekonomi, exempelvis om man är journalist på en syrligt moderat morgontidning, kunde det kanske vara en vinkel att intervjua exempelvis någon från (svikarna) Liberalerna eller Centerpartiet, som tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet står bakom strategin.

Jag bara ger lite oombedda tips här, för innan jag får någon annan förklaring tänker jag utgå ifrån att anledningen till tystnaden är att media helt enkelt inte vet hur de ska gripa den här nyheten an. Det kan i alla fall inte vara för att svullna ben och glutenintolerans är viktigare att rapportera om. 

Cirkulär ekonomi ändå! 

Ska den där gluten-hypen cirkulera tillbaka också?