Radar · Utrikes

Nya fall av ebola i Kongo-Kinshasa

Katungo Methya från Röda Korset informerar om ebola i Beni i östra Demokratiska republiken Kongo.

I början av juni rapporterades att ebola hade brutit ut igen i Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa). Fram tills nu har 48 personer smittats och 20 personer har redan avlidit enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO).

För bara några veckor sedan meddelade WHO att ett utbrott i Kongo-Kinshasa av ebola var över och att det inte längre rådde ett internationellt hälsonödläge. Nu rapporterar organisationen att faran inte alls är över. Efter att tidigare 3400 människor smittats i landets östra delar har nu Equateur-provinsen i väst också drabbats av en annan variant av viruset. Utbrottet är det tredje på två år i landet.

Smittspridningen är ännu i ett tidigt, långsammare, stadium, men WHO varnar för att det kan bli värre. Förutom de 48 diagnostiserade fallen finns ett antal misstänkta fall.

– Det är fortfarande ett mycket aktivt utbrott och en stor oro, säger Mike Ryan, WHO:s chef för hälsonödlägen enligt DN.

Mycket dödlig sjukdom

Ebolafeber är en sjukdom som orsakas av ebolaviruset som tillhör familjen Filoviridae. Sjukdomen hör till en grupp av sjukdomar som brukar kallas blödarfeber, allvarliga tillstånd som drabbar alla kroppens organ. Bland annat leder sjukdomen till att kroppens förmåga att stoppa blödningar slutar att fungera och patienten börjar blöda ur alla kroppsöppningar. Andra symptom är feber, huvudvärk, muskelvärk och yrsel. Blodiga kräkningar och diarré är också vanliga.

Viruset har fått sitt namn efter floden Ebola i Zaire där det första utbrottet skedde 1976. Då dog 318 personer. Man har upptäckt fem olika arter av viruset som är ett av de allra dödligaste smittämnena för människor. 50-90% av dem som blir sjuka avlider. Viruset kan smitta mellan djur och människor och fladdermöss misstänks vara dem som oftast sprider det.