Radar · Utrikes

Nationaldagsfirande utan militärparaden

Det traditionsenliga fyrverkeriet vid Eiffeltornet blir av trots att Frankrike i år firar sin nationaldag i nedbantad skala.

Sjukvårdspersonal står i fokus när Frankrike firar nationaldag mitt under rådande coronapandemi. Den traditionella militärparaden är inställd, men vårdanställda kommer att hyllas – och väntas demonstrera. Det sistnämnda sker vid en fackföreningsledd protest i huvudstaden Paris.

För första gången sedan slutet av andra världskriget firar fransmännen sin nationaldag utan den traditionsenliga militärparaden längs avenyn Champs-Élysées i Paris. I stället sker firandet i betydligt mindre skala på torget Place de la Concorde. Där ska bland annat landets hårt arbetande sjukvårdspersonal hyllas för sina insatser under den rådande pandemin.

Vårdanställda planerar även att under dagen samlas i Paris för en fackföreningsarrangerad demonstration för bättre arbetsförhållanden.
Enligt en kartläggning från människorättsorganisationen Amnesty International har över 3 000 vårdarbetare i totalt 79 länder avlidit i covid-19. I Frankrike handlar det om 27 bekräftade dödsfall sedan statistik började föras i slutet av april.

Nationaldagsfirandet avslutas med ett traditionsenligt fyrverkeri vid Eiffeltornet, men utan den sedvanliga publik som brukar samlas där. I Frankrike råder förbud mot stora folksamlingar.

Landets nationaldag har firats den 14 juli varje år sedan 1880. Det är årsdagen för stormandet av fästningen Bastiljen, som blev startskottet för den franska revolutionen 1789.