Radar · Inrikes

Liten ödla fastnade i stor byråkrati

En annan leopardgecko, här på en arkivbild från Skansenakvariet.

En liten ödla har hamnat mellan stolarna i den svenska byråkratin, rapporterar Nerikes Allehanda.

Problemet började när en leopardgecko hittades vid en cykelväg i nordvästra Örebro. En djurbutik tog hand om ödlan, men ingen myndighet vill betala för dess uppehälle. Tvistefrågan gäller nämligen om ödlan ska sorteras under ”hittegods” eller ”övergivna djur”, det förstnämnda är polisens ansvar, det sistnämnda länsstyrelsens.

– Vi vet ingenting om det här djuret. Vi har ingen aning om det är förrymt eller utsläppt. Men det är upphittat och upphittat gods är polisens ansvar – men de tar inte det ansvaret alls, säger Lotta Ek, på djurbutiken.

Det håller polisen inte med om.

– Så vitt jag förstår är det här en ödla som inte klarar sig på egen hand i vårt klimat. Då har man gjort bedömningen att det är ett övergivet djur och att det är länsstyrelsens skyldighet att hantera det, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin till tidningen.

Därmed riskerade även djurbutiken att hamna i kläm, och inte få ersättning för sina omkostnader. Men sagan om leopardgeckon ser ut att få ett lyckligt slut. Länsstyrelsen har, motvilligt, tagit sig an ärendet.

– Men vi behöver ha en vidare diskussion mellan våra myndigheter om gränsdragningarna, säger Anita Norén, avdelningschef på länsstyrelsen.

Var ödlan kommer från är fortfarande oklart. Den är relativt vanlig som husdjur i Sverige, och lever naturligt i Afghanistan, Pakistan och nordvästra Indien.

TT NYHETSBYRÅN