Energi

Dagens datum: 14/7

Sångerskan och låtskrivaren Angelique Kidjo fyller 60 år i dag.

I dag har Folke namnsdag.

Namnet är nordiskt och betyder troligen hövding. Det finns på runstenar och användes tidigt inom stormannaätter. I början av 1900-talet blev Folke ett vanligt namn men har sedan gått tillbaka. Omkring 17 400 heter Folke, cirka 3 800 kallas så eller har det som första förnamn, med medelåldern 53 år.

Ur historien

För 30 år sedan, 1990, demonstrerade närmare 100 000 människor i Moskva mot kommunistpartiet. Ett av kraven var att kommunisterna skulle avgå och att en koalitionsregering skulle tillsättas. Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov lovade ytterligare demokratiseringar av landet, som utgivning av fria tidningar och att låta privatpersoner starta tv-kanaler.

För 120 år sedan, 1900, öppnades de andra moderna olympiska spelen i Paris. Under en dryg vecka gjorde idrottare från olika länder upp om priserna. Tävlingarna var dock inte så storstilade. Friidrottarna fick till exempel gräva sina egna hoppgropar själva.

Spvjetunionens förre president Michail Gorbatjov, här 2009
Spvjetunionens förre president Michail Gorbatjov, här 2009. Foto: Alexander Zemlianichenko

Födelsedagar

Angélique Kidjo: För 60 år sedan, 1960, föddes Angélique Kidjo, beninsk låtskrivare och sångerska. Hon har rört sig mellan ett stort antal musikstilar, från afropop och karibisk zouk till kongolesisk rumba, jazz och gospel. Hon är en av Afrikas mest internationellt kända artister och har vunnit mängder av utmärkelser. Kidjo har varit verksam i Paris och senare i New York, men sjunger ofta på det lokala språket fon som talas i Benin i Västafrika.

Katija Dragojevic: För 50 år sedan, 1970, föddes mezzosopranen Katija Dragojevic. Hon har utbildat sig vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Guildhall school of music and drama i London och debuterade 2000 som Krista i ”Janaceks Fallet Makropulos” vid La Monnaie i Bryssel. Hennes konsertrepertoar sträcker sig från barock till moden musik och hon har stått på många av världens stora operascener. År 2000 var hon solist vid Nobelprisbanketten i Stockholms stadshus.