Radar · Politik

UNICEF: Sätt barnen först i krisens Libanon

Prioritera barnen, och därmed landets framtid, säger UNICEF.

Libanon har sjunkit allt djupare in i en ekonomisk kris, något som i höstas utlöste landsomfattande protester mot den sittande makteliten som forfarande pågår. Nu varnar UNICEF för hur barnen påverkas av krisen –  mer än ett av fyra barn i Libanon lever under tröskeln för fattigdom.

I och med starten på det nya året uppmanar UNICEF alla inblandade parter att prioritera barnens välbefinnande. Sedan stora protester bröt ut runt om i Libanon i höstas har mycket medial uppmärksamhet ägnats den enorma statsskulden, korrupta politiker och det sekteristiska systemet – som folket sedan protesterna startade har krävt ska reformeras i grunden.

En skatt på samtalsappen Whatsapp har uppgetts vara den utlösande faktorn som fick droppen att rinna över, även om protesterna handlar om så mycket mer. Ännu har ingen ny regeringen formats och banker fortsätter vara måltavla för protester då demonstranter kräver tillgång till sina pengar.

UNICEF sätter nu fokus på hur barnen påverkas av situationen och skriver i ett pressmeddelande att fattigdomen förväntas förvärras i många redan sårbara hushåll. Växande fattigdom kan påverka barn på många sätt. Barnens välbefinnande och utveckling ligger även i hela landets intresse eftersom det är de som kommer vara grundstenen i att återuppbygga och utveckla landets framtid. UNICEF kommer expandera sina aktiviteter via det nya programmet Integrated programme for child wellbeing och ge ekonomiska bidrag till 100 000 barn som lever i fattigdom.

Libanon är, förutom att brottas med en allt värre ekonomisk kris, värdland för över 1,5 miljoner syriska flyktingar som sedan krigets start sökt trygghet i landet. Motsättningarna har vuxit och den libanesiska regeringen har bland annat tvingat flyktingar i vissa delar av landet att riva sina, enligt dem, alltför permanenta hem. Situationen i de informella bosättningarna är också akut nu under vintern, något Al Jazeera rapporterat om. Många syriska och sårbara libanesiska familjer lever enligt UNHCR i Libanon på mindre än sex amerikanska dollar i månaden.

Libanons regering vill inte se en upprepning av situationen med palestinierna – som efter att staten Israel bildades blev statslösa och många sökte skydd i Libanon. Fortfarande lever många palestinier i permanenta läger i Libanon.