Radar · Integritet

SVT: Risk för självcensur efter it-attacker

Hanna Stjärne är sedan 2015 vd på Sveriges television, ett svenskt stiftelseägt företag.

Hanna Stjärne, vd för Sveriges television, gick i måndags ut i en debattartikel och berättade om två allvarliga säkerhetsincidenter förra året samt om vikten av beredskap mot it-säkerhetshot och att stärka modet hos journalister.

Efter programmet Uppdrag granskning, där det avslöjades att storägare i ryska Kalashnikov-koncernen via Swedbank hade skickat miljontals kronor i lån till sin amerikanska motsvarighet, skedde en it-attack med målet att få tillgång till information inom programmets nätverk.

En annan it-incident inträffade efter ett satirinslag om Kina i programmet Svenska nyheter.

Public service-bolagets kostnader för säkerhet ökar. 2018 var utgifterna fyra gånger högre än 2014, enligt Hanna Stjärne, som säger att SVT arbetar med både att säkra personskydd och stärka mod.

– När hotet blir extra starkt i förhållande till journalistiken finns en risk för självcensur, att man inte ger sig på kontroversiella ämnen. Vi jobbar kontinuerligt att stärka våra medarbetare för att se till att de är så modiga som möjligt, säger hon till Dagens nyheter.

Både SVT och Sveriges radio efterfrågade förra året större resurser av säkerhetsskäl. Maria Norbäck, medieforskare vid Göteborgs universitet, bekräftar att hot och hat mot journalister ökar.

– För alla mediebolag blir det här en allt viktigare kostnadspost som man måste arbeta mer aktivt med. Det handlar dels om arbetsmiljö, dels om en direkt koppling till hotet mot demokratin, att man försöker tysta journalister, forskare eller politiker, säger hon till DN.