Radar · Politik

25 000 namnunderskrifter mot höjd pensionsålder

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.

I går lämnade Kommunals ordförande Tobias Baudin över 25 000 namnunderskrifter från Kommunals medlemmar till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Namnlistorna är en protest mot beslutet om höjd pensionsålder.

Vid årsskiftet höjdes den lägsta pensionsåldern från 61 till 62 år i ett första steg, och kommer så småningom att ligga på 64 år.  Men för många undersköterskor, barnskötare och byggnadsarbetare är det kroppen som avgör när man måste sluta arbeta – inte riksdagsbeslut. Det menar Kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Beslutet att höja pensionsåldern från den 1 januari i år är ett svek. Regeringen har tagit det utan att säkra åtgärder för dem som inte orkar jobba så länge. Det måste vara möjligt att få sjukersättning, säger Tobias Baudin, till TT.

Enligt Tobias Baudin skulle de lösningarna varit på plats redan då pensionsåldrarna höjdes. Det handlar om de yrken där kroppar slits ut av tungt arbete och tuffa jobb och där måste finnas möjligheter att få förtida pension för den som inte orkar jobba så länge som de höjda pensionsåldrarna innebär, enligt Kommunal.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som tog emot namnlistan, säger till TT att han helt och hållet instämmer i Kommunals krav på en ordning för dem som inte kan jobba så länge:

– Socialförsäkringarna följer med pensionsåldern, och det är på plats när det blir aktuellt 2023.

Fakta: Äldre pensionärer

• Rätten att ta ut pension höjdes vid årsskiftet från 61 till 62 års ålder. Då höjdes även åldern för hur länge man har rätt att arbeta kvar från 67 till 68 års ålder.
• Beslutet är ett första steg av flera de kommande åren. Fullt genomfört innebär förändringarna att man 2026 måste vara fyllda 64 år för att få ta ut pension samtidigt som man då har rätt att arbeta kvar till 69 års ålder.
Källa: Regeringen