Energi · Mat med Jenny

Den taggiga frukten som letar sig ut på restaurangerna

Jackfruit kan marineras och stekas för att användas till bland annat burgare.

Artocarpus heterophyllis. Det är kanske ingen ingrediens som känns välbekant. Men under namnet jackfruit har den stora, taggiga frukten blivit ett allt vanligare inslag för den som vill hitta ett alternativ till pulled pork. Pulled jackfruit är här.

I de inbitna veganernas kök är jackfruiten ingen nyhet, och givetvis inte heller där den odlas, men den börjar synas allt mer även ute på restaurangerna. Frukten har i omoget tillstånd ett fibrigt fruktkött som kan kokas och marineras. Även kärnorna passar i mat, i synnerhet då de är proteinrika.

Ett företag som satsar på jackfruiten är Tage Lindblom. De arbetar inom foodservice, det vill säga levererar till storkök och restaurangkök. Deras jackfruit är ekologiskt odlad och det bearbetade fruktköttet levereras i tvåkilospåsar. Den trådiga texturen har gjort den populär som ersättare för fläskkött och kyckling, till exempel i tacos eller burgare.

– Vi har sedan många år varit stora på det växtbaserade sortimentet som leverantör inom foodservice. Vi försöker ständigt bredda vårt sortiment och hitta innovativa produkter både från Sverige och övriga världen. Jackfruit har så stora användningsområden och vi är övertygade om att det kommer skapas massor av spännande rätter i restaurangköken i Sverige, säger Jacob Cronehag, sales manager på Tage Lindblom.

En jackfruit kan väga 10-50 kilo och ett enda träd kan producera 100-200 frukter om året
En jackfruit kan väga 10-50 kilo och ett enda träd kan producera 100-200 frukter om året. Foto: TT

Vanliga konsumenter som vill köpa jackfruit kan testa att leta efter konserver i välsorterade mataffärer eller i östasiatiska specialbutiker. Den finns inlagd både i sockerlag och saltlag, så det är viktigt att välja den salta om man ska använda den i matlagning.

Jackfruiten växer vilt i bland annat Indien och Filippinerna, men odlas även i olika delar av tropikerna.

– Det är så klart synd att vårt klimat inte är anpassat för att odla jackfruit, då hade vi gärna gjort det i närområdet. Vår jackfruit odlas i Indien. Vi försöker få så klimatsmarta leveranser som möjligt trots avståndet i detta fall. En produktgrupp vi levererar mycket av på marknaden är tomater i olika former, och vi påverkar våra producenter att i mesta möjliga mån leverera tomatprodukterna per tåg mellan Italien och Sverige, säger Jacob Cronehag.

Jackfruit är inte den enda veganska specialitet som Tage Lindblom levererar. I sortimentet finns även det kanadensiska varumärket Gardein, som marknadsför alternativ till fisk och kyckling, och snart även Sophies Kitchen där ett brett sortiment på fiskalternativ ingår. Dessa produkter presenteras någon gång under närmaste halvåret.