Energi · Mat med Jenny

Burgare, tofusill och glass senaste nyheterna på veganfronten

2020 bjuder redan på en lång rad nyheter inom det växtbaserade segmentet.

Ett helt nytt varumärke är på väg in på den svenska marknaden. Det är det Kavliägda, finska företaget Verso food som nu lanserar produktserien Beanit i Sverige.

Först ut är tre frysta produkter: vegoburgare och två olika smaker av vegobullar. Alla är baserade på bondbönor odlade i Norden och bullarna finns i smakerna original och spenat/grönkål. Beanit levererar också vegostrimlor i olika smaker till storkök.

Nytt på burgerfronten är också västsvenska Peas of heavens Burger of heaven 2.0 och de vill med denna erbjuda en lite köttigare och saftigare veganburgare än den redan befintliga. Burgaren är baserad på gula ärtor odlade i norra Europa.

Silligt och glassigt i vår

Nästa nyhet ser vi på sillfronten. Coop utökar sitt sortiment av alternativ till inlagd sill, baserad på tofu. Denna gång lanseras smakerna wasabi och mango. I sortimentet finns sedan tidigare bland annat skärgård och curry.

Samtidigt släpper också glassbranschen säsongens nyheter. Sia fortsätter sin serie med kokosglass men denna gång i form av en glasspinne med smaken salt karamellsås doppad i choklad. Hemglass lanserar den lite utmanande pinnen Mega Hit Sparris, med smak av just sparris och citron. GB har inga nyheter på Magnumfronten men presenterar en vegansk Solero med mangosmak. Triumfglass har i vanlig ordning bara isglass att erbjuda veganer.