Radar · Morgonkollen

Barr: Trumps twittrande omöjliggör mitt jobb

USA:s justitieminister William Barr.

”Jag kan inte göra mitt jobb”, säger USA:s justitieminister William Barr och kritiserar Donald Trumps twittrande. Uttalandet kommer efter att Trump krävt mildare straff för sin tidigare rådgivare Roger Stone.

USA:s justitieminister William Barr riktar i en intervju med ABC News hård kritik mot sin chef USA:s president Donald Trump och hans twittrande om pågående juridiska processer.

– Det är problematiskt med vissa tweetar, säger Barr och fortsätter:

– Jag kan inte göra mitt jobb här på departementet med ett ständigt kommenterande som underminerar mig.

Vill se mildare straff

Barr väntas bli kallad av kongressen för att svara på frågor som rör anklagelser om att han beslutat – efter påtryckningar från Trump – att köra över sina åklagare och försöka få till stånd ett mildare straff för den tidigare Trump-rådgivaren Roger Stone, som riskerar flera års fängelse.

I slutet av förra året befanns Stone skyldig till att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. Hans straff bestäms den 20 februari och åklagarna yrkade på sju till nio års fängelsestraff.

Efter att Trump kritiserat straffyrkandet klev justitiedepartementet in och bad domaren i fallet att helt frånse åklagarnas åsikter – som hoppade av i protest.

Barr säger nu att han inte vill se Trump lägga sig i rättsprocesser på ett liknande sett igen.

– Det är dags att sluta med twittrandet om justitiedepartementets kriminalfall, säger han med en tydlig pik mot sin chef.

"En väldigt stark relation"

President Trump, som ofta visat sig lättkränkt, verkar för ovanlighetens skull ta utspelet med ro.

– Presidenten störs inte alls av kommentarerna, säger Vita husets talesperson Stephanie Grisham.

Budskapet understryks av Trumps nationella säkerhetsrådgivare Robert O’Brien:

– Han är en fantastisk medlem av regeringen, han har en väldigt stark relation till presidenten, säger O’Brien om Barr.

Trump och Barr är kända för att stå nära varandra och det spekuleras om att justitieministerns kommentarer endast är ett sätt att hantera den allmänna opinionen och inte ett uttryck för verklig kritik mot Trumps påstådda inblandning i rättsliga frågor.