Radar · Morgonkollen

USA:s regering utsatt för cyberattack

De amerikanska finans- samt handelsdepartementen har angripits av ryska hackare, skriver Washington Post.

Amerikanska myndigheter har utsatts för en cyberattack utförd av ryska hackare som har agerat på uppdrag av den ryska staten, skriver Washington Post.

Bland de drabbade myndigheterna finns finans- samt handelsdepartementen, liksom flera andra amerikanska myndigheter, enligt tidningen.

Den amerikanska säkerhetsmyndigheten Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (Cisa) bekräftar att statliga nätverk har angripits av hackare.

– Cisa erbjuder de berörda enheterna teknisk support i samband med att de arbetar med att identifiera och mildra sådant som har äventyrats, säger en talesperson för Cisa, till nyhetsbyrån AFP.

Cyberattacken mot myndigheterna hör enligt Washington Post ihop med angreppet förra veckan mot it-säkerhetsföretaget Fireeye, som arbetar med att undersöka hur andra företag har blivit hackade. Hackarna kom i angreppet mot Fireeye över verktyg som företaget använder för att kontrollera säkerheten hos bland annat myndigheter.

Olagliga intrång har pågått i flera månader och FBI utreder en grupp som arbetar för den ryska underrättelsetjänsten SVR, enligt rapporter i amerikanska medier. Samma grupp ska ha hackat den amerikanska regeringen under Barack Obamas tid som president.

– USA:s regering känner till dessa rapporter och vi vidtar alla nödvändiga åtgärder för att identifiera och avhjälpa eventuella problem kopplade till detta, säger John Ullyot, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV