Radar · Utrikes

Navalnyj: Novitjok-utredningen är klar

Aleksej Navalnyj vid ett framträdande, via länk, inför EU-parlamentet.

Den ryske Kremlkritikern Aleksej Navalnyj förklarar att fallet med förgiftningen av honom är löst. Ryska säkerhetstjänsten FSB pekas ut som skyldig i en granskning.

Navalnyj hänvisar till en kartläggning som genomförts av journalistgruppen Bellingcat i samarbete med tyska Der Spiegel och amerikanska CNN. Även ryska The Insider har deltagit i medieutredningen.

Enligt Bellingcat kan man genom bland annat flyginformation, metadata och geodata från mobiltelefoner få fram ett mönster.

Utredningen namnger personer och laboratorier som kan ha medverkat vid framtagandet av nervgiftet novitjok.

Ofta skuggad

Granskarna uppger att regimkritikern Navalnyj varit skuggad fler än 37 gånger de senaste fyra åren på olika ställen i Ryssland, bland annat av personer inom FSB med specialistkompetens för nervgift, såsom novitjok.

”Agenterna var i närheten av oppositionsaktivisten under de dagar och timmar som ledde fram till förgiftningen” skriver Bellingcat och hävdar att det är ”en osannolik serie av tillfälligheter” och att bördan ligger hos Kreml att motbevisa argumenten.

"Vet deras namn"

Navalnyj förgiftades i slutet av augusti på en flygresa mellan Tomsk och Moskva. Han fördes senare till Tyskland för vård, där förgiftning med hjälp av novitjok konstaterades.

– Jag vet vilka som ville döda mig. Jag vet var de bor. Jag vet var de arbetar. Jag vet deras riktiga namn. Jag vet deras alias. Jag har deras foton, sade Navalnyj på en videoinspelning efter avslöjandet.

Ryssland, både Kreml och säkerhetstjänsten FSB, har förnekat inblandning och har undvikit att kommentera de senaste uppgifterna.