Radar · Djurrätt

Djurens frigörelse blir ljudbok

Peter Singers världsberömda bok Djurens frigörelse blir ljudbok 1 januari 2021.

Djurrättsrörelsens ”bibel” släpps som ljudbok den 1 januari. ”Djurens frigörelse” av filosofen Peter Singer ses som ett etiskt grunddokument för den moderna djurrättsrörelsen.

Animal liberation som den heter på ursprungsspråket gavs ut 1975 och kom på svenska första gången 1992. Nu ges den alltså ut som ljudbok. Den har spelats in och redigerats helt ideellt genom projektet Ljud för djuren.

Markus Tufvesson har spelat in Djurens frigörelse som ljudbok
Markus Tufvesson har spelat in Djurens frigörelse som ljudbok. Foto: privat

– Genom att göra den till en gratis ljudbok hoppas jag den ska nå många nya blivande veganer, säger Markus Tufvesson, som har spelat in boken.

Hyllats och kritiserats

Peter Singers utilitaristiska övertygelse väcker både protester och beundran när han föreläser runt om i världen. Han ses om en stor förebild men har också fått kritik för det så kallade ”Paris agreement”, som går ut på att det är okej att som vegan äta till exempel mjölk eller ost om man är på resa och har svårt att hitta någon växtbaserad mat.

– Djurens frigörelse av Peter Singer fick mig att ge upp köttet för drygt 20 år sedan. Att jag idag jobbar för djurrätt på heltid är också delvis på grund av Singers kraftfulla argumentation kring vårt ansvar att stoppa det systematiska förtrycket vi utsätter djuren för, säger Martin Smedjeback, som jobbar ideellt i projektet Ljud för djuren.

Fler ljudböcker om djurrätt

Inläsningen av Djurens frigörelse har godkänts av Peter Singer, översättare och förlag. Det samma gäller projektet Ljud för djurens tidigare böcker: Djurens förintelse, Jordens herrar och Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor, som alla kan laddas ner här:

Spotify: http://rebrand.ly/lfdspotify
iTunes: http://rebrand.ly/lfdpod
Acast: http://rebrand.ly/lfdacast

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV