Krönikor

Det finns hopp för djuren

Inget icke-mänskligt djur tjänar på aktivister som bränner ut sig och för att djurrättsrörelsen ska bli mer motståndskraftig mot stress och sorg behövs mer hållbar aktivism, framtidstro och medveten optimism. Aktivister ska inte brinna upp, de ska ha en livslång glöd.

Det kan kännas becksvart och nedslående efter en stunds nyhetsskrollande och jag försöker fokusera på möjligheterna för att bli uthålligare. Tro det eller ej, men 2020 har bjudit på flera positiva nyheter för djuren som visar vad som händer när människor protesterar, arbetar aktivt och hur ett samhälle förändras i grunden när vi väljer att äta allt det goda som växtriket har att erbjuda.

Vi äter mindre kött i Sverige, en halv miljon färre djur konsumerades under första halvåret 2020 än motsvarande period 2019, vilket innebär att hela Göteborg slapp födas och dö på ett betonggolv. Det tåls att upprepas, en halv miljon slapp dö mellan januari och juni år 2020. Detta är konsumentmakt. 

Minns du när 120 veterinärer och forskare gick ut i DN debatt och uppmanade svenska politiker att avveckla minkfarmerna? Opinionen mot industrin är stark.

Efter att 30 000 personer skrivit under ett upprop mot att ICA tillåter försäljning av burägg meddelade Ica att de kommer se över sina riktlinjer för att få ett stopp för försäljning av burägg samtidigt som andelen hönor som sitter i bur minskat på tre år till cirka fem procent (motsvarande en halv miljon).

Uppropet End the cage age gjorde något stort när 1,4 miljoner människor skrev på för ett slut på djurfabrikernas burhållning och uppropet överlämnades till EU-kommissionen.

Sveriges 3R-center, vars mål är att minska antalet djur som utsätt för djurförsök, får fortsatt finansiering med 45 miljoner kronor fram till år 2023. Förutsättningarna för djurfri forskning har aldrig sett bättre ut samtidigt som det finns politisk vilja över blockgränserna och det finns ett pågående samtal mellan myndigheter, universitet och högskolor, organisationer, erfarenheter om de djurfria försöken.

EU-parlamentet har röstat för tillsättandet av en undersökningskommitté om djurtransporter. Runt 80 000 djur slapp plågsamma djurförsök för kemikalier i Europa. Listan kan göras längre.

Varje statusuppdatering, namninsamling och protest är politisk. Tack för alla dina likes, alla familjemåltider där du smyger in vegansk mat och varje gång du föregår med gott exempel och möter kolleger där de befinner sig när de frågar om matlåda istället för att gyttjebrottas med dem.
Allt du säger, gör, dricker och äter är en politisk handling. Tack för att du bidrar till normförskjutningen.

Ja, det enorma lidandet försvinner inte och det är kört för många djur. Men för att praktisera medveten optimism som en krockkudde mot uppgivenheten tillsammans med dig som läser vill jag ändå säga att det trots allt finns krafter som minskar lidandet och antalet lidande, det är en positiv nyhet om djuren.

EU-länderna är till sist överens om en långtidsbudget och ska minska utsläppen med minst 55% till 2030. Det blir fest om det här får ett slutligt godkännande från EU-parlamentet.

Stockholmarnas “sociala distansiering”. Det är ett skämt. Kolla på en valfri webcam från innerstaden. Till dig som undrar om jag har tråkigt inomhus så är svaret att jag ruttnar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV