Radar · Mänskliga rättigheter

Belarus släpper demonstranter

Demonstranter i Minsk i Belarus under torsdagen.

Pressen på Belarus president Aleksandr Lukasjenko ökar.
Tiotusentals människor gick ut på torsdagen för att återigen demonstrera. I en eftergift uppger ledarskapet att de som har gripits i samband med protesterna ska släppas, och landets inrikesminister har även bett om ursäkt.

– Alla som frihetsberövades i Belarus i samband med demonstrationer under veckan kommer att släppas, uppger landets biträdande inrikesminister Aleksandr Barsukov.

– Vi kommer att släppa alla klockan 06, säger han.

Minst två personer har dödats under protesterna och tusentals har frihetsberövats.

Eftergiften kom efter en dag av intensiva internationella påtryckningar på regimen i Minsk, samt växande protester efter återvalet av sittande president Aleksandr Lukasjenko som enligt valkommissionen fick 80 procent i söndagens val.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991.

Omkring tusen av de som frihetsberövats under protesterna har redan släppts, och har vittnat om att de behandlats illa i fångenskapen, där många låsts in tillsammans i trånga celler.

En del hade blåmärken och hävdar att de blivit misshandlade.

– Väggarna var tjocka, men vi kunde fortfarande höra skrik. När vi frågade efter lite frisk luft, så öppnade de en dörr och kastade en hink vatten på oss, säger Daria Andreijanova, en skådespelare som deltagit i protesterna, till The New York Times.

Inrikesminister Jurij Karajev har delvis bett om ursäkt för våldet under demonstrationerna.

– Jag tar ansvar och ber om ursäkt för de som slumpmässigt skadats under protesterna, sade han i statlig tv.