Radar · Nyheter

USA: Skenande arbetslöshet – och börskurser

Förra veckans uppgång på New York-börsen var den största sedan 1974.

Arbetslösheten i USA skenar i svindlande hastighet. Men förra veckans skräcksiffror hindrade inte New York-börsen från ett historiskt glädjeskutt.

På tre veckor har 16,8 miljoner arbetssökande amerikaner tillkommit, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det kan jämföras med 200 000 i veckan under årets första elva veckor.

Siffrorna som presenterades i torsdags har väckt fasa långt utanför USA:s gränser, men verkligheten kan vara ännu dystrare. Statistiken avser de som ansöker om arbetslöshetsersättning, vilket långt ifrån alla är berättigade till. Inte minst i den nu hårt drabbade servicebranschen är det utsiktslöst för många som nu förlorat jobbet att söka ersättning.

Samtidigt som de svarta siffrorna presenterades steg börskurserna. New York-börsens Dow Jones-index steg med 12 procent, vilket var den största ökningen under en vecka sedan 1974. Enligt affärstidningen Forbes var hopp om att åtgärder mot coronaviruset nu får effekt såväl i USA som globalt ett viktigt skäl till uppgången. Också löften om nya stimulanser från den amerikanska centralbanken drev upp börserna.