Radar · Nyheter

USA: Skenande arbetslöshet – och börskurser

Förra veckans uppgång på New York-börsen var den största sedan 1974.

Arbetslösheten i USA skenar i svindlande hastighet. Men förra veckans skräcksiffror hindrade inte New York-börsen från ett historiskt glädjeskutt.

På tre veckor har 16,8 miljoner arbetssökande amerikaner tillkommit, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det kan jämföras med 200 000 i veckan under årets första elva veckor.

Siffrorna som presenterades i torsdags har väckt fasa långt utanför USA:s gränser, men verkligheten kan vara ännu dystrare. Statistiken avser de som ansöker om arbetslöshetsersättning, vilket långt ifrån alla är berättigade till. Inte minst i den nu hårt drabbade servicebranschen är det utsiktslöst för många som nu förlorat jobbet att söka ersättning.

Samtidigt som de svarta siffrorna presenterades steg börskurserna. New York-börsens Dow Jones-index steg med 12 procent, vilket var den största ökningen under en vecka sedan 1974. Enligt affärstidningen Forbes var hopp om att åtgärder mot coronaviruset nu får effekt såväl i USA som globalt ett viktigt skäl till uppgången. Också löften om nya stimulanser från den amerikanska centralbanken drev upp börserna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV