Radar · Miljö

Stockholmsluften har aldrig varit bättre

Stockholmsluften är renare än på länge.

Trafiken i Stockholm har minskat med upp till 40 procent under mars, vilket näst intill halverat farliga utsläpp. Luften i Stockholm var under årets första kvartal det bästa som uppmätts sedan mätningarna startade 1991.

– Även om vi går tillbaka och vi får normala halter så kommer det vara positivt för vår hälsa, säger Michael Norman, miljöutredare i Stockholms stad till Aftonbladet.

Når inte gränsvärden

Varje år dör omkring 8000 personer i förtid i Sverige på grund av dålig luft, enligt tidningen och trots att Sverige har bland de bästa luftvärdena i Europa, har vi aldrig lyckats nå EU:s gränsvärden i Stockholm.

– Det kan vara så att mars månad gör att vi klarar det för första gången någonsin, under 2020. Åtminstone har chansen ökat kraftigt, säger Michael Norman.

Påtaglig skillnad

Det är inte bara i Stockholm som luftkvaliteten förbättrats kraftigt och utsläppen minskats, i Punjab i norra Indien har man för första gången på 30 år kunnat se Himalaya på 200 mils avstånd, skriver tidningen The Independent.

Utsläppen i området har minskats kraftigt efter den 21 dagar långa karantänen och bilder av bergstoppen sprids nu i sociala medier av förvånade Punjabi-bor.