Glöd · Ledare

Med demokratin som gisslan

I torsdags, på skärtorsdagen, skickade en medarbetare ett mejl till Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup. Men mejlet studsade och medarbetaren hörde av sig till rektorn och berättade det. Mattias Liedholm kontaktade en förvaltningschef på kommunen och efter en stund fick han ett sms som berättade att han hade blivit avstängd. Lön skulle han få ändå, men han kom inte in på sitt mejlkonto och han är inte välkommen till skolan.

Kommunen hänvisar till att det finns allvarliga anklagelser mot Mattias Liedholm, men inte vad de består i, berättar hans fackliga ombud för medierna. Men det verkar sannolikt att det handlar om hans kamp mot kommunens slöjförbud.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Skurupspartiet röstade igenom ett förbud mot huvuddukar och slöjor i skolan i december. Mattias Liedholm sa ifrån att han inte tänkte införa något sådant på sin skola – det stred mot både skollagen och religionsfriheten. Skolverket höll med och Skurups alla rektorer ställde sig på hans sida i en debattartikel i Ystads Allehanda.

Lotta Lerwall, professor i förvaltningsrätt, säger till Skolvärlden att rektorn har ett eget ansvar för skolans verksamhet och att man inte kan begära att han ska följa ett olagligt beslut. Slöjförbudet har överklagats till förvaltningsdomstolen, som ännu inte har fattat sitt beslut. Det har också anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, som begär att kommunen senast i dag, den 14 april, ska förklara hur de egentligen har tänkt med förbudet. 

Det börjar kännas länge sedan Sverigedemokraterna och deras anhang var relevanta överhuvudtaget. Ett förbud mot att ha en sjal om håret? När alla bekymrar sig mer om vad vi har eller inte har över näsa och mun?

Men mitt i brinnande coronakris stänger alltså kommunen av Mattias Liedholm. Utan att ens berätta det för honom innan andra hinner märka att hans mejladress inte fungerar. Innan de ens har beslut om ifall det förbud han har ifrågasatt är lagligt eller inte. Om det nu är på grund av det han stängs av.

Kommunen har talat om Mattias Liedholms plikt att följa demokratiskt fattade beslut, men deras sätt att agera i det här fallet visar att demokrati är det sista de bryr sig om. Och att stöveltrampet inte stannar upp för att det sätts i karantän.