Radar · Nyheter

Läkare utan gränser: mer resurser till Jemen efter bekräftad coronasmitta

En av de karantäner som satts upp i Sanaa för coronapatienter.

Efter att ett första fall av covid-19 har bekräftats i Jemen kräver nu organisationen Läkare utan gränser att myndigheterna öppnar för införsel av sjukvårdsmaterial.

Jemen är svårt drabbat av konflikter och sjukvårdssystemet har kollapsat, att hantera ett utbrott av covid-19 med befintliga resurser vore omöjligt, skriver Läkare utan gränser i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Mer skyddsutrustning och ökade testmöjligheter måste snabbt skickas till Jemen, både till det nationella sjukvårdssystemet men också till hjälporganisationer på plats, säger Caroline Seguin, ansvarig för Läkare utan gränsers insatser i landet.

Stor brist på resurser

Läkare utan gränser har hjälpt myndigheterna i Aden och Sanaa att sätta upp behandlingscenter mot covid-19. Men trots det råder stor brist på sjukhus, vårcentraler och utrustning för att kunna vårda patienter vid ett eventuellt utbrott, det finns heller inte tillräcklig finansiering för att kunna betala vårdpersonal, skriver organisationen.

– 90 procent av vår personal är jemeniter och extra stöd kommer behövas för vår personal som redan är kraftigt överbelastade sedan tidigare, säger Caroline Seguin. All personal som kommer in i landet kommer att behöva genomgå en 14 dagar lång karantän för att förhindra att viruset sprider sig ytterligare.

Läkare utan gränser kräver nu att myndigheterna öppnar upp för införsel av medicinsk utrustning och personal omedelbart.

Krav på vapenvila

Som Syre kunde berätta om i torsdags begärde då Saudiarabien en två veckor lång och omedelbar vapenvila i Jemen, med anledning av coronapandemin, efter en drygt fem år lång och blodig konflikt.

Men enligt Elana DeLozier, Jemenforskare på Washington Institute for Near East policy, kan vapenvilan dessutom vara ett sätt för Saudiarabien att testa hur förhandlingsvilliga huthirebellerna som koalitionen strider mot är.