Radar · Politik

Donald Trump får amerikaner i Sverige att rösta

Democrats abroad demonstrerar mot president Donald Trump på Medborgarplatsen i Stockholm i samband med att Donald Trump installeras som president.

Världen håller andan inför det amerikanska presidentvalet – men bland amerikaner i Sverige kampanjar bara Joe Bidens anhängare. Motståndet mot Donald Trump väntas höja det vanligen låga valdeltagandet bland utlandsamerikaner. ”Folk ser hur han skadat USA och världen”, säger Alex Lange, ordförande för Demokraterna i Sverige.

Bara en dryg tiondel av utlandsamerikanerna deltar normalt sett i presidentvalen. Exakt hur det ser ut i Sverige är det ingen som vet, men Alex Lange märker av att intresset är betydligt större än vanligt. Tidigare har många tänkt att man kan överlåta till dem ”där hemma” att rösta, men efter fyra år med Donald Trump i Vita huset är det annorlunda. Inte minst engagerar frågan om USA:s roll i världen många Sverigeamerikaner, enligt Alex Lange.

– Trump har skadat relationerna med de som traditionellt är USA:s allierade, inte minst Europa. 
Det kommer ta många år att bygga upp förtroendet för USA igen, säger han.

Mycket av arbetet i den svenska avdelningen av Democrats abroad – demokrater utomlands handlar om att påminna och hjälpa människor att rösta. Att registrera sig och skicka efter de valhandlingar som krävs är en process som kräver både framförhållning och ett visst mått av engagemang. Utlandsamerikaners röster räknas i den delstat som man bodde i när man lämnade landet. De som är knutna till delstater där det väger jämnt är det extra angeläget att fånga upp.

– De får kanske lite extra stöd och påminnelser, säger Alex Lange.

Någon motsvarande organisering av republikaner i Sverige finns inte för tillfället. På en Facebook-sida med namnet Republican overseas – republikaner utomlands – lägger någon upp länkar till olika artiklar, men så gott som ingen reagerar med ”gilla”-markeringar eller kommentarer. Några andra tecken på aktivitet till stöd för Trump i Sverige har Syre inte kunnat hitta.

Biden drygar ut sin  ledning

Utöver USA:s roll i världen nämner Alex Lange migration, sjukvård och inte minst miljöpolitiken som frågor som engagerar demokrater i Sverige.

– Trump har tagit USA ur Parisavtalet, avskaffat miljöregleringar och låtit bli att investera i förnybar energi. Flera år har gått förlorade i kampen för planeten så som vi känner den, säger han.

De senaste veckorna har Joe Biden utökat sin ledning över Donald Trump i flera viktiga delstater och leder nu med tio procentenheter i de nationella mätningarna, enligt Realclearpolitics sammanvägning. Men Alex Lange varnar för att ta ut Bidens seger i förskott.

– Man vill inte vara för optimistisk, för det är viktigt att alla röstar. Men jag är väldigt hoppfull.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV