Radar · Utrikes

Cypern slopar kritiserad passförsäljning

Cyperns "gyllene pass" är snart slutsålda.

Nu är snart det sista cypriotiska gyllene passet sålt. Efter ett akutinsatt möte med landets finans- och inrikesministrar meddelar Cypern att det hårt ifrågasatta systemet skrotas den 1 november.

– De två ministrarnas förslag baseras på långvariga svagheter, missbruk och utnyttjande av investeringsprogrammets villkor, säger regeringstalespersonen Kyriakos Koushos.

Försäljningen av de så kallade gyllene passen har inneburit att medborgare i länder utanför EU kunnat köpa sig ett cypriotiskt pass för omkring 20 miljoner kronor, vilket gett köparna rätt att leva och resa fritt inom EU.

De senaste månaderna har kritiken mot systemet haglat efter uppgifter om vilka som egentligen köpt sig inträde i Europa. Bland annat har en medlem i släkten bin Ladin köpt ett pass. Omkring 1 000 högt uppsatta ryska medborgare, flera av dem med starka kopplingar till Kreml, ska också finnas bland kunderna.

Enligt Koushos har Cypern tjänat motsvarande över 70 miljarder svenska kronor på de kritiserade affärerna – pengar som kom landet väl till pass under den ekonomiska krisen 2012–2013.