Radar · Utrikes

Brexitsamtal kan ta ”dagar och veckor”

EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, vid tisdagens EU-ministermöte i Luxemburg.

Tiden tickar på i väntan på en uppgörelse mellan EU och Storbritannien om framtida samarbeten efter brexit. Samtalen kan fortsätta ett bra tag till, aviserar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

”EU kommer att fortsätta att arbeta för en rättvis uppgörelse under de kommande dagarna och veckorna”, skriver Barnier på Twitter efter att ha informerat medlemsländernas EU-ministrar om läget vid ett möte i Luxemburg på tisdagen.

Intensiva förhandlingar pågår mellan EU och Storbritannien om vilka regler som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten efter årsskiftet. På torsdag ska läget avhandlas av EU-ländernas stats- och regeringschefer vid ett toppmöte i Bryssel. Samtidigt har brittiske premiärministern Boris Johnson flaggat för att om inget avtal då är klart så kan han tänka sig ett avtalslöst läge.

– Det är ett svårt läge och klockan tickar ju på. Vi har inte mycket tid kvar, konstaterar EU-minister Hans Dahlgren (S).

"Knuff framåt"

EU-ministern hoppas att veckans EU-toppmöte ska kunna ge förhandlingarna ”en knuff framåt”.

– Men då måste också britterna på sin sida röra på sig för att det ska bli en överenskommelse, säger Dahlgren till TT och Ekot inför mötet i Luxemburg.

Britterna tycks å andra sidan hoppas på att EU-sidan ska röra sig.

– I slutändan krävs samma goda vilja, pragmatism och flexibilitet från EU:s sida som Storbritannien och premiärministern har visat, säger utrikesminister Dominic Raab i det brittiska parlamentets underhus, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Att britterna och Boris Johnson tydligt satt upp den 15 oktober som ett avgörande datum ser Dahlgren ändå inte som så dramatiskt.

– Jag tror ingen förväntar sig att det ska vara ett färdigt avtal underskrivet och klart i övermorgon, den 15 oktober. Men jag tror att britterna ligger på för att det ska hända så mycket som möjligt fram till dess. Och vi vill också ligga på för att det ska hända så mycket som möjligt i förhandlingarna, säger Dahlgren.

Avtalslöst?

Det som förhandlingarna hittills har fastnat i är huvudsakligen tre saker: fiske, tvistelösning och jämbördiga produktionsvillkor.

EU:s nuvarande ordförandeland Tyskland kallar läget för ”väldigt allvarligt”, men betonar att EU verkligen vill ha ett avtal.

– Alla vet att ett avtalslöst läge är det värsta, inte bara för EU utan också för Storbritannien, men vi är också förberedda på det, säger EU-minister Michael Roth på väg in till mötet i Luxemburg.

Hans Dahlgren håller ändå optimismen uppe.

– I förhandlingsrummet så har det hänt en del under de senaste veckorna och kan det fortsätta i den takten så finns det goda möjligheter att nå ett resultat, säger Dahlgren i Luxemburg.

Fakta: Samtalen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer, under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Förhandlingarna pågår i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal har beräknats behöva vara klart redan under oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet.