Radar · Nyheter

Starka känslor kring staty som hyllar feministikon–  sexistisk

Äntligen skulle feministikonen Mary Wollstonecrafts  få en staty till sin ära – men nu anses många att statyn är sexistisk och inte värdig en  pionjär för kvinnors rättigheter.

En staty som ska hylla kvinnorättskämpen Mary Wollstonecraft har mötts av en blandning av förundran och besvikelse. Konstverket som föreställer en naken kvinna i blygsam storlek anklagas bland annat för att vara sexistiskt.

Mary Wollstonecraft är en av många betydelsefulla kvinnor som en misogyn historieskrivning har reducerat till en fotnot. Författaren och filosofen skrev Till försvar för kvinnans rättigheter som utkom 1792 och tillskrivs ofta epitetet ”feminismens moder”. 

I England har en insamlingskampanj pågått i tio år för att bekosta ett konstverk som ska ge en rättmätig hyllning till Wollstonecraft, och häromdagen avtäcktes resultatet. I norra London, nära den internatskola för flickor som Wollstonecraft upprättade, står nu en staty i brons och silver, men den lever inte upp till förväntningarna hos alla.

"Är det här arvet efter feminismens moder" Den nya statyn av feminstikonen MaryWollstonecrafts väcker känslor
"Är det här arvet efter feminismens moder" Den nya statyn av feminstikonen MaryWollstonecrafts väcker känslor. Foto: Ioana Marinescu/AP/TT

Avklädd ikon

Konstnären Maggi Hamblings avsikt har varit att avbilda en representation av alla kvinnor, ”everywoman”, och denna kvinna saknar kläder och uppfattas av många som överdrivet vältränad. Hon står på toppen av en virvel av vad konstnären kallar för ”ett torn av kvinnliga former”, skriver SVT, och är blott en tvärhand hög. Att en prominent man aldrig skulle framställas på ett liknande sätt är en återkommande invändning från kritikerna.

”Framför allt avskyr jag den sexiga, tonade kvinnan högst upp. Namnlös, naken och konventionellt attraktiv är det enda sätt som kvinnor någonsin har accepterats på i offentliga skulpturer”, twittrade Imogen Hermes Gowar,  författare till The Mermaid and Mrs Hancock.

Andra har mer estetiska invändningar. ”Underbart att se Mary Wollstonecraft hyllad med en staty efter 200 år, men det är ett förfärligt konstverk”, skrev The Art Newspapers redaktör Anny Shaw på sin twitter.

Författaren Jojo Moyes twittrade att en ”riktig feministisk staty skulle ha försetts med fickor”.

"Missar poängen"

I Sverige har till exempel Lisa Magnusson reagerat i en ledare i DN där hon skriver att ”det är en grym ironi att just Mary Wollstonecrafts minne ska kläs av inpå bara skinnet, så närgånget, så flåsigt – hon som uttryckligen sade att upptagenheten kring kvinnors skönhet gör deras kroppar till förgyllda burar”.

Konstnären Maggie Hambling säger att kritikerna missar själva poängen med hennes konstverk och att de blandar ihop feministikonen Wollstonecraft med det statyn symboliserar; den är inte en historisk avbild av personen i fråga utan en dagsaktuell representation som förmedlar att kläder begränsar kvinnan.