Radar · Utrikes

Polisario: Marocko startar krig i Västsahara

Marockos utrikesminister Nasser Bourita.

Enligt självständighetsrörelsen Polisario är det flera årtionden långa avtalet om eldupphör nu överspelat och krig råder återigen i Västsahara. Detta sedan Marocko – som säger sig vilja bryta en blockad – inlett en militär insats i området.

– Krig har utbrutit, den marockanska sidan har tillintetgjort eldupphöravtalet, säger Mohamed Salem Ould Salek, som fungerar som utrikesminister i den av Polisario utropade Sahariska arabiska demokratiska republiken (SADR).

Den marockanska regeringen i huvudstaden Rabat säger i sin tur att trupper satts in för att ”sätta stopp för blockaden” av lastbilar som ska trafikera sträckan mellan Mauretanien och områden i Västsahara som kontrolleras av Marocko.

Regeringen säger sig vilja ”återupprätta fri rörlighet för civila och kommersiell trafik”.

"Ingripa snarast"

Polisarios generalsekreterare Brahim Ghali har skrivit till FN-chefen António Guterres och bett om att säkerhetsrådet ska ”ingripa snarast för att få slut på denna aggression mot vårt folk och vårt territorium”.

”Detta kommer också att innebära slutet på eldupphöret och början på ett nytt krig över hela regionen”, säger Brahim Ghali enligt ett uttalande.

Guterres uttrycker å sin sida ”djup oro” över utvecklingen och dess potentiella konsekvenser, säger FN-chefens talesperson.

Marocko tog kontroll över Västsahara på 1970-talet, då kolonialmakten Spanien lämnade det som hade kallats Spanska Sahara.

Självständighetsrörelsen Polisario inledde ett gerillakrig som varade till 1991, då FN mäklat fred och sände dit fredsbevarande styrkor.

"Legitimt självförsvar"

I dag är Västsahara i praktiken delat i två delar med en FN-kontrollerad buffertzon mellan dem. Marocko kontrollerar ungefär åtta tiondelar av ytan, däribland sådana med viktiga naturresurser.

Det har sedan länge varit dödläge i försöken att få slut på konflikten, och nu säger alltså Polisario att eldupphöravtalet från 1991 är överspelat.

Enligt Mohamed Salem Ould Salek är de egna styrkorna ”indragna i legitimt självförsvar” och svarar upp militärt på de marockanska truppernas åtgärder.

Rabat uppger i sin tur att Polisariostyrkor i buffertzonen provocerat fram den marockanska militära insatsen genom ”bandithandlingar, blockad av trafik och ständiga trakasserier” av militära observatörer från FN-styrkan Minurso.

Grannländer reagerar

Marockos utrikesminister Nasser Bourita insisterar att Rabats åtgärder är måttfulla, proportionerliga och inte har påverkat några civila.

– Det här är ingen offensiv aktion, säger han.

Algeriet – som stödjer Polisarios självständighetssträvan – manar till ansvarsfullhet men fördömer också de ”allvarliga överträdelser” som förekommit mot avtalet om eldupphör och kräver ett ”omedelbart upphörande” av de militära insatserna.

Mauretanien ber både Marocko och Polisario att upprätthålla eldupphöravtalet, och landets utrikesdepartement uppmanar ”alla parter att visa återhållsamhet”.

Fakta: Västsahara

Västsahara är ett område vid Atlantkusten, söder om Marocko och nordväst om Mauretanien. Gränsen mellan Västsahara och Marocko går ungefär i höjd med Kanarieöarna.

Sedan Spanien lämnat området på 1970-talet inledde självständighetsrörelsen Polisario ett gerillakrig som varade till 1991. Då inleddes en fredsbevarande FN-insats som fortfarande heter Minurso, en förkortning där ”r” står för referendum, alltså folkomröstning. Någon sådan om områdets status har dock aldrig blivit av, eftersom parterna är oeniga om vilka som ska få rösta.

Men FN fastslog 1975 att området tillhör västsaharierna, inte något annat land, och 2016 bekräftades den synen av en dom i EU:s domstol.
I mars 2016 utvisade Marocko den civila delen av Minurso, sedan FN:s generalsekreterare hade sagt att Marocko ockuperar Västsahara.

Mellan 100 000 och 200 000 flyktingar från Västsahara lever i läger i västra Algeriet.

Flera försök till direkta samtal mellan parterna har kollapsat

Källa: AFP