Radar · Politik

Nya las-regler kan drabba äldre – som redan nobbas av arbetsgivarna

En rapport från Linnéuniversitet och Uppsala universitet i fjol visade inte bara att ålderdiskrimineringen är utbredd – den börjar också tidigt.

När anställningsskyddet ska luckras upp hör äldre till förlorarna. Och de som har ungdomen bakom sig ratas redan på dagens arbetsmarknad. Forskning visar att åldersdiskriminering drabbar människor redan efter 40.

Tre anställda ska få undantas från turordningsreglerna vid uppsägningar. Det är en av punkterna i uppgörelsen om anställningsskyddet mellan PTK och Svenskt näringsliv som regeringen och samarbetspartierna nu vill basera ny lagstiftning på. Därutöver ska det bli lättare att säga upp personer av personliga skäl.

Ett uppluckrat anställningsskydd missgynnar äldre anställda, påpekade flera remissinsatser när de gav sin syn på den nu skrotade statliga las-utredningen. Samtidigt tecknar forskningen en mörk bild av situationen för äldre anställda på arbetsmarknaden, skriver Dagens arena. En rapport från Linnéuniversitet och Uppsala universitet i fjol visade inte bara att ålderdiskrimineringen är utbredd – den börjar också tidigt.

Diskrimineras redan efter 40

Forskarna skickade 6000 fiktiva jobbansökningar från personer mellan 35 och 70 år till 2000 arbetsgivare som sökte anställda. Det visade sig att de som närmade sig pensionsåldern kontaktades av arbetsgivarna i mycket liten utsträckning. Men redan efter 40 hade sannolikheten att kontaktas minskat markant.

– Vi förväntade oss att hitta åldersdiskriminering men är ändå förvånade över den väldigt tydliga effekten, säger Stefan Eriksson, en av forskarna till Dagens arena.

Skillnaderna mellan äldre och yngre fanns i alla de sju yrken, däribland administrativa assistenter och kockar, som ingick i experimentet.

– Man hade exempelvis kunnat anta att åldersdiskrimineringen skulle vara tydligare för fysiskt krävande yrken, men sådana antaganden kom på skam. Vi såg tydlig effekt även för yrken så som företagssäljare, säger Stefan Eriksson till Dagens arena.

Kvinnor drabbas hårdare än män av åldersdiskriminering, enligt rapporten.