En dag ska gränserna öppnas. Men först ska välfärdsstaten bort och sjukvård betalas med privata försäkringar. Det hoppas Matilda Ekeblad som i helgen väntas ta över ledningen för Moderata ungdomsförbudet. Hennes hjärta klappar extra för klimatfrågan. ”Vi tar tag i de stora frågorna. På vänsterkanten handlar det mest om skatt på take away-muggar och plastpåsar”, säger hon.
– Människor som inte tror på tillväxt tror inte på att länder kommer utvecklas.
Matilda Ekeblad talar varmt och engagerat om ekonomiskt tillväxt. I det avseendet är budskapet bekant från den 24-åriga östgöte som är ensam kandidat till ordförandeposten i Moderata ungdomsförbundet (MUF). Att hon nu vill göra klimatet till en prioriterad fråga och driva på moderpartiet i samma riktning får kanske fler att höja på ögonbrynen.
– Moderaterna har börjat. Men det är små stapplande steg som vi måste skynda på, säger hon.
Hon är inte imponerad av den klimatpolitik som hennes politiska motståndare för.
– På vänsterkanten handlar det mest om att införa sådant som skatt på take away-muggar och plastpåsar. Vi tar tag i de stora frågorna om industrier, transporter och energi, säger Matilda Ekeblad.
Tillväxt ska förändras
Marknadsekonomi och ekonomisk tillväxt är inte hinder utan medel för att rädda klimatet, är hennes övertygelse.
– Att lyfta exempelvis afrikanska länder ur fattigdom kräver tillväxt. Då kan man exempelvis köpa egna solpaneler istället för att elda med kol, säger hon.
I afrikanska länder är utsläppen en bråkdel av vad de är i vår del av världen. Kan Sverige ha ekonomisk tillväxt?
– Det var inte politiker som skapade Teslan. Om människor ska ha råd att köpa en elbil eller mat som är odlad på ett bättre sätt, då krävs det tillväxt, säger hon.
Svenskars utsläpp ökat har stadigt ökat, åtminstone fram till coronakrisen – om man räknar det som konsumeras i landet istället för det som produceras. Samtidigt krävs enligt forskningen snabba utsläppsminskningar de närmaste åren för att ha en chans att nå målen i Parisavtalet. Men det talar inte emot en ekonomi inriktad på tillväxt, anser hon. Däremot ska tillväxten och konsumtionen förändras. Hon tror på en cirkulär ekonomi där vi delar, återanvänder, lagar och återvinner i högre utsträckning.
– Man har börjat en del inom EU och det tycker jag är helt rätt fokus. Det är något jag vill titta mer på som MUF-ordförande, säger hon.
Öppna gränser – om välfärdsstaten försvinner
Migrationsfrågan är svår för MUF, liksom för så många andra. De senaste åren har budskapen spretat. Fri rörlighet ska eftersträvas, står det i idéprogrammet. Samtidigt har den nuvarande ordföranden Benjamin Dousa kallat Miljöpartiets migrationspolitik för extrem och uttryckt förhoppningar om en uppgörelse med Socialdemokraterna kring en politik som drastiskt minskar antalet asylsökande.
Öppna gränser är en långsiktig vision, enligt Matilda Ekeblad. Men det är bara möjligt om staten krymper rejält och det ligger långt fram i tiden, anser hon. Hon menar att asylinvandringen måste hållas stram så länge Sverige är en välfärdsstat och hon backar upp de stora steg i restriktiv riktning som moderpartiet tagit de senaste åren.
– Som det ser ut just nu tycker jag att MUF kan stå bakom Moderaternas linje.
Billig sjukvårdsförsäkring – högre självrisk
Nu vill hon se Moderaterna ge sig på den välfärdsstat hon menar står i vägen för både en öppnare migrationspolitik och för svenskars frihet. Privata sjukvårdsförsäkringar skulle vara ett viktigt steg framåt, anser hon och lovordar den MUF-rapport som Syre berättade om för några veckor sedan.
I rapporten föreslås att framtidens vård delvis ska betalas genom obligatoriska privata sjukvårdsförsäkringar. Den som väljer en dyrare försäkring ska få lägre självrisk. Matilda Ekeblad ser ingen risk för att det skulle drabba dem med lägre inkomster, utan menar att alla skulle bli vinnare.
– Jag tror att det blir något företag kan locka anställda med. Dessutom skulle vi kunna sänka skatten rejält. I Östergötland där jag är förtroendevald är regionskatten 11 procent. Om du skulle kunna spara majoriteten av de pengarna varje månad skulle du ha råd med både sjukvårdsförsäkring, självrisk och lite till utöver det, säger hon.