Radar · Miljö

Livsmedelsjätte prisas för klimatsmart risalternativ

Svenskt havre är mer klimatsmart än ris.

Klassiskt ris ligger risigt till på WWF:s guide till klimatsmarta livsmedel, som Syre tidigare skrivit om. I början av året lanserade Fazer istället havreris, som nu vunnit ett innovationspris för sin hållbara produkt.

Det var branschorganisationen Livsmedel i fokus som delade ut Livsmedelspriset 2020 vid en ceremoni i Lidköping under torsdagen. Fazers varumärke Frebaco ligger bakom havreriset, som är odlat på Västgötaslätten. Produkten består av hela havrekärnor som ångbehandlats och polerats för att få en kort koktid.

Priset har delats ut sedan 1964 och årets motivering lyder bland annat: ”Havreriset uppfyller alla krav man kan ställa på en modern och hållbar produkt; den smakar bra, orsakar ett betydligt lägre klimatavtryck och innehåller mer näring och kostfiber jämfört med vitt ris”.

– Fazer Kvarn är en mycket värdig vinnare av årets Livsmedelspris. Lanseringen av svenskt havreris visar att det med hjälp av innovation och bra timing går att förflytta en hel kategori i en mer hållbar riktning, säger Anna-Karin Karlsson, ordförande för nätverket Livsmedel i fokus, i den egna tidningen.