Radar · Utrikes

Chockat FN fördömer massaker i Moçambique

Invånare i Kap Delgado väntar på att kvittera ut matpaket från FN:s livsmedelsprogram (WFP).

Flera civila, däribland barn, har mördats i Moçambique den senaste tiden. Nu kräver FN en utredning och att de ansvariga ställs till svars.

Det var tidigare i veckan som FN slog larm till följd av de händelser som inträffat i provinsen Kap Delgado i nordöstra Moçambique mellan den 6 och 8 november.

Islamistiska extremister har där gått till brutalt angrepp mot civilbefolkningen och mördat ett flertal personer, bland annat flera barn. Totalt rör det sig om uppemot 50 personer, enligt rapporter ska flera av dessa ha halshuggits.

FN och generalsekreterare António Guterres fördömer nu kraftigt händelserna.

”Generalsekreteraren uppmanar nu landets myndigheter att starta en utredning och ställa de ansvariga till svars. Han uppmanar alla parter i konflikten att uppfylla sina skyldigheter i enlighet med internationell humanitär lag och mänskliga rättigheter”, meddelar organisationen i en skrivelse på sin sajt.

Extremistgruppen uppges också har kidnappat flera kvinnor och barn och satt bostäder i brand.

Området har härjats av attacker från islamistiska extremister ända sedan 2017 men under 2020 har våldets trappats upp.

”Situationen är desperat, både för dem som är fast i konfliktområden utan tillräckliga medel för att överleva, och för dem som tvingats på flykt både inom provinsen och till andra delar av landet”, säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet i ett uttalande, vilket TT har rapporterat om.

Hon fortsätter:

”De som blivit kvar saknar grundläggande förnödenheter och riskerar att dödas, utnyttjas sexuellt, kidnappas eller tvångsrekryteras till väpnade grupper. De som flyr riskerar också livet”.